Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2016. 02. 27.

Közel száz szíriai fegyveres csoport teszi le a fegyvert

2016. 02. 27.

Csaknem száz fegyveres csoport fogadta el a tűzszünetet, azután, hogye a damaszkuszi kormány is beleegyezett a fegyvernyugvásba. A szír kurdok fegyveres szervezete, az YPG szintén igent mondott a tűzszünetre.

A megállapodás szerint két hétig a szembenálló felek nem tüzelnek egymásra. A szíriai kormány leszögezte, hogy teljes mértékben betartja az egyezséget, viszont a terrorizmus elleni harc jegyében tovább folytatja a Nuszra Front és az Iszlám Állam ellen indított offenzíváját.

A Szaúd-Arábia által támogatott és egyben irányított Tárgyalási Főbizottság (HNC) szerint 97 szervezet csatlakozik a helyi idő szerint éjfélkor életbe lépő tűzszünethez. A HNC szerint ezek a fegyveres csoportok létrehoztak egy közös katonai bizottságot is, amely figyelemmel kíséri majd a fegyvernyugvást.

A szíriai kurdok fegyveres alakulata a YPG is támogatja a szombatra tervezett tűzszünetet – közölte csütörtökön Redur Kszelil YPG-szóvivő a Facebookon.

Szerinte a Moszkva és Washington által meghirdetett fegyvernyugvásnak nagy jelentősége van, ugyanakkor a kurd milícia fenntartja magának a jogot arra, hogy az őt ért támadásokra választ adjon.

Az egyelőre megfeneklett béketárgyalásokhoz közel álló, név nélkül nyilatkozó forrás szerint a fegyveres csoportok “túlnyomó többsége” vállalta, hogy tiszteletben tartja a fegyvernyugvást.

Nincs előrelépés a Szíriával kapcsolatos politikai párbeszédben számos szíriai ellenzéki szervezet és támogatóik miatt – jelentette ki pénteken Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Lavrov szólt arról is, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa várhatóan támogatja azt a határozatot, amelyben jóváhagyják az ellenségeskedés beszüntetését Szíriában. Hozzátette ugyanakkor, senki sem adhat százszázalékos garanciát arra, hogy a tűzszünetet tiszteletben tartják majd.

Az orosz külügyminiszter beszédében felszólította az Egyesült Államokat és szövetségeseit, hogy tartózkodjanak a kétértelműségtől bármilyen szíriai B-tervvel kapcsolatban, és adjanak fel minden elképzelést, egy esetleges szíriai szárazföldi hadműveletre vonatkozóan.

Szergej Lavrov az arab-orosz együttműködési fórummal összefüggésben közölte azt is, hogy Oroszország liberalizálni készül a vízumkiadás rendszerét az arab országokkal. Oroszország ezen felül támogatja az arab országoknak azt a kezdeményezését, hogy Moszkvában létrehozzák az arab tudomány és kultúra központját.

Orientalista.hu

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑