Cadmus fordítás Cadmus
Oroszország

2023. 05. 25.

Kreml: az ukrán vezetés ismét bebizonyította terrorista természetét

2023. 05. 25.

Ukrajna vezetése ismét bebizonyította terrorista természetét azzal, hogy Vlagyimir Putyin elnök meggyilkolásával fenyegetőzött – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtófőnöke, miközben biztosította, hogy az orosz vezető jól védett.

“EGY TERRORISTA REZSIM TERRORISTA TÖREKVÉSEIRŐL BESZÉL” – MONDTA PESZKOV CSÜTÖRTÖKÖN A ROSSZIJA 24 CSATORNÁNAK.

A szóvivő Vadim Szkibickijnek, az ukrán hírszerzés főigazgatóságának (GUR) helyettes vezetőjének kijelentéseit kommentálta, aki a Die Welt című német lapnak szerdán azt mondta, hogy Putyin szerepel ügynöksége halállistáján.

Peszkov szerint az ilyen kijelentések azt mutatják, hogy az Oroszország által 2022 februárjában Ukrajnában indított katonai művelet “több mint indokolt, több mint szükséges volt”.

Arra a kérdésre, hogy a kijevi fenyegetés után megerősítették-e az orosz elnök biztonsági szolgálatát, Peszkov azt válaszolta:

“HIGGYE EL, A BIZTONSÁGI SZOLGÁLATAINK TUDJÁK A DOLGUKAT, ÉS TUDJÁK, MIT CSINÁLNAK”.

Szkibickij az interjúban azt állította, hogy Putyin “észreveszi, hogy egyre közelebb kerülünk hozzá”. Az ukrán ügynökök eddig nem tudtak eljutni hozzá, mert az orosz vezető “bujkál” – tette hozzá. A hírszerzési tisztviselő szerint a GUR “megpróbálja megölni” a Wagner katonai magáncég vezetőjét, Jevgenyij Prigozsint, Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert és Valerij Geraszimov vezérkari főnököt is.

Május elején két kis drónt hatástalanított a légvédelem, miközben Putyin moszkvai Kreml-rezidenciájára akartak csapást mérni. Az orosz vezető nem tartózkodott a Kremlben a sikertelen támadás idején.

Annak ellenére, hogy az ukrán hatóságok tagadták, hogy bármi köze lenne a támadáshoz, Moszkva előre kitervelt terrorcselekménynek és Putyin ellen Kijev által elkövetett merényletnek nevezte az incidenst.

A Kreml ígérte, hogy Oroszország megtorolja a támadást “bárhol és bármikor, ahol és amikor szükségesnek tartja”, Vjacseszlav Vologyin vezető törvényhozó pedig “olyan fegyverek bevetésére szólított fel, amelyek képesek megállítani és megsemmisíteni a kijevi terrorista rendszert”.

Oroszország tavaly ősz óta vádolja Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kormányát “terrorista taktikával”, amikor azt mondta, hogy Ukrajna orosz infrastruktúrát vesz célba, köztük nukleáris létesítményeket és a stratégiai fontosságú Krími hidat. Ezután válaszul nagyszabású rakétatámadások sorozata következett Ukrajna-szerte, amely súlyos károkat okozott az ország energetikai rendszerében, és kimerítette az ukrán légvédelem képességeit.

Ukrán hírszerzés: a kijevi vezetés végezni akar Vlagyimir Putyinnal

 A kijevi vezetés végezni akar Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, “mert ő hangol össze mindent és dönt mindenről” az ukrajnai orosz hadműveletben – jelentette ki csütörtökön Vadim Szkibickij, az ukrán katonai hírszerzés helyettes vezetője a Die Welt című német hírlapnak adott interjújában.

Szkibickij szerint Putyin tisztában van azzal, hogy Ukrajna halállistájának élén szerepel. “Végtére is mindenki felelni fog tetteiért” – tette hozzá a tisztségviselő.

“Putyin észrevette, hogy egyre közelebb kerülünk hozzá, de attól is tart, hogy esetleg a saját emberei ölik meg” – hangoztatta Szkibickij.
Az ukrán katonai hírszerzés helyettes vezetője más neveket is említett a lehetséges célpontok listájáról, így egyebek között Jevgenyij Prigozsint, a Wagner katonai magánvállalat alapítóját, Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert, Valerij Geraszimovot, az orosz fegyveres erők főparancsnokát és Szergej Szurovikin katonai parancsnokot.

Az ukrán tisztségviselő szerint Putyin nehéz célpont volt, mert hosszabb időn át “elbarikádozta magát”, de mostanság egyre többet jelenik meg a nyilvánosság előtt.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az állami televízónak arra a kérdésére válaszolva, hogy megerősítették-e az orosz elnök védelmét Szkibickij interjúja nyomán, elmondta: “Higgyék el nekem, biztonsági szolgálataink ismerik a munkájukat, és tudják, mit kell tenniük”.
Peszkov szerint az ukrán tisztségivelő nyilatkozata megerősítésül szolgál annak, hogy Oroszország helyesen tette, amikor elindította ukrajnai hadműveletét.

“Terrorista rezsim beszél terrorista törekvéseiről. A különleges katonai művelet még a kelleténél is jobban igazolt, és véghez kell vinni céljai elérésével” – húzta alá Peszkov.

MTI, Orosz Hírek

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑