Cadmus fordítás Cadmus
Európa

2017. 10. 20.

Kudarcot vallott az európai imámképzés

2017. 10. 20.

Belgiumban megkezdte működését egy, az iszlám vallás oktatását szorgalmazó szervezet, amely főként az imámok képzésére szakosodik majd. Európa számára évtizedek óta adott a feladat, hogy saját maga neveljen ki muzulmán hitszónokokat, hiszen nem titok, hogy a Közel-Keletről érkező oktatók gyakran erőszakos és Nyugat-ellenes ideológiákat hoznak magukkal.

A szóban forgó intézet létrejöttével Brüsszel egy „helyi” iszlám vallás létrehozására törekszik, adta hírül a The Brussels Times hírportál. Jean-Claude Marcourt, a vallon kormányzat oktatási minisztere az intézmény megnyitóján leszögezte, hosszú ideig konzultációt folytattak a muszlim közösséggel, hogy teljesítsék az elvárásokat, a létrejövő intézet pedig nem kizárólag az imát vezető muzulmánoknak, hanem egy szélesebb vallási közösségnek szól.

Az igények felmérése valóban kulcsfontosságú, hiszen a kutatások többsége arról árulkodik, hogy az európai imámképzés egyik legnagyobb akadálya, hogy a helyi muszlim közösségek egyszerűen nem fogadják el a kormányzat által kinevezett imámokat. A The New York Times évekkel ezelőtt riportot készített a kevésbé hatékony európai rendszerről, és már akkor arra figyelmeztettek: az öreg kontinensen könnyen a szekularizáció és az alapjogok megsértéseként értékelik, amennyiben a mindenkori hatalom termeli ki a hitszónokokat.

Pedig épp Brüsszelben lenne indokolt a mecsetek fokozott ellenőrzése, ugyanis a 2015-ös terrorcselekmények után elrendelt vizsgálatok zöme arra a következtetésre jutott, hogy a belga fővárosban szinte kivétel nélkül külföldről „importált” hitszónokok dolgoznak.

A terroristafenyegetéseket elemző belga testület (OCAM) egy idén januári elemzésében is fokozott veszélyről tájékoztatott: szerintük Brüsszelben és az észak-belgiumi Antwerpenben is egyre nagyobb teret nyernek az iszlám radikális változatai, főként a Szaúd-Arábiából ismert vahhábizmus.

A probléma súlyát az augusztusi spanyolországi terrorcselekmények jól érzékeltetik: mint kiderült, a merényletért felelős terroristasejtet egy Abdelbaki esz-Szatti nevű imám radikalizálta, és ő lehetett a 15 halálos áldozatot követelő támadások kitervelője is. Esz-Szatti a spanyolországi Ripoll egy mecsetében vezette az imákat, de megfordult Belgiumban is, ahol, bár felkeltette a terrorellenes egységek figyelmét, csupán hiányos adatok álltak rendelkezésre az imámról.

Nemrég Marokkó nyújtott segítő kezet az európai kormányoknak: a marokkói terrorelhárítás vezetője a Financial Timesnak arról beszélt, hogy az észak-afrikai ország hajlandó lenne segíteni az európai imámok képzését. Szerinte a kontinens példát vehetne Marokkóról, ahol már intézményesítették a folyamatot, így egyetlen hitszónok sem állhat munkába egy felsőbb testület ellenőrzése nélkül. Mint fogalmazott, a terrorszervezeteknek kedvez, ha folytatódik a mecseteket irányító személyek nem megfelelő akkreditálása.

Uniós fellépés Az Európai Uniónak erősebben kell védekeznie a terrorcselekményekkel szemben, ezért az Európai Bizottság intézkedési csomagot készített a közterületek védelme érdekében és azért, hogy a terroristákat megfosszák eszközeiktől és anyagi forrásaiktól – jelentette be a terrorizmus, a szervezett és a kiberbűnözés elleni küzdelem összehangolásáért felelős uniós biztos tegnap Brüsszelben.

Julian King elmondta, hogy az uniós bizottság a többi között azt javasolja, hogy az EU az Europolon keresztül hatékonyabban működjön együtt unión kívüli országokkal. A bizottság azt szeretné, hogy mielőbb megállapodás szülessen Észak-Afrika országaival, Jordániával, Libanonnal, Izraellel és Törökországgal a személyes adatok cseréjéről a terroristák kiszűrése érdekében.

Magyar Idők Online – Judith Tamara (MTI)

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑