Cadmus fordítás Cadmus
Vélemény

2022. 08. 27.

Láncreakció

2022. 08. 27.

Az ember meg akarja érteni önmaga létezését a világban. Az ember törekvése arra, hogy a világban való létezését megértse alapvető emberi tulajdonsága.

Ha az ember valamit nem ért, nem csak a létezésével kapcsolatban, hanem bármi mással kapcsolatban is, az félelemmel tölti el, mert úgy érzi, hogy amit nem ért, azt nem tudja irányítani, azt nem uralhatja, és amit nem irányíthat és nem uralhat, az szemben áll vele és ellensége, egzisztenciális veszélyt jelent a számára.

Azért törekszik arra az ember, hogy mindent megértsen a világban, mert abban bízik, hogy ha mindent megért, akkor már nem fél elem lesz, és nem lesz benne félelem, mert amit megért, azt uralni és irányítani is tudja és ha valamit ural és irányít, akkor nem kell tőle tartania.

Mindannyian meg akarunk érteni mindent.

Ez az ember eredendő hibája, vagy nevezzük úgy, hogy bűne.

Ugyanis mindent megérteni nem más, mint “Istennek” lenni.

Ez az ember egyik legnagyobb bűne vagy hibája, hogy azzal áltatja magát, hogy mindent meg tud érteni és “Istenné” válhat.

Minden ember a maga szintjén “Istenné” akar válni. Minden ember a maga létmivoltában meg akarja érteni az őt körülvevő “dolgokat”, mert ha úgy érzi, hogy megértette őket, akkor nem érzi magát fél elemnek, és eltűnik belőle a félelem.

A “piramis csúcsán” lévő emberek úgy érzik, a világ dolgaiból szinte mindent megértettek, közel vannak már a mindenhatósághoz, hiszen hatalmuk révén mindenre hatni tudnak.

A “piramis alján” lévő emberek úgy érzik, hogy félelemben vannak tartva, hiszen annyi mindent nem értenek a világ dolgaiból, és a “piramis csúcsán” lévő emberek nem is akarják, hogy az alattuk lévők megértsék a világ dolgait, hiszen akkor letaszítják őket a csúcsról, mert hatni tudnak a csúcson lévőkre is.

A Bábel tornyát építő megalomán emberek, azt hiszik, hogy olyan magasan vannak már, hogy mindent értenek. Olyan magasan vannak már, hogy ők értik, érintik az “Eget”, hogy ők már nem is emberek, hanem “Istenek”.

Aztán kiderül, hogy nem, és a torony összedől.

A világ háborúi és a válságok azok miatt a megalomán emberek miatt törnek és bontakoznak ki, akik azt hiszik, hogy a világon mindent megértettek, mindent uralnak, és mindent irányítanak.

Aztán kiderül, hogy nem, és a torony összedől.

A torony és a piramis összedől és maga alá temet mindenkit.

Világunkban azért nincs béke, mert a piramis csúcsán lévő emberek azt hiszik, hogy ők “Istenek”, mindenhatók, mindent irányítanak és uralnak.

Aztán kiderül, hogy nem.

… de akkor már mindenkit maga alá temettek a romok.

Orientalista.hu – Siroi Isi 

Megosztom:

,
Back to Top ↑