Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2017. 11. 10.

Libanon követeli vissza miniszterelnökét

2017. 11. 10.

A libanoni hatóságok úgy vélik, hogy Szaad Haríri lemondott libanoni kormányfőt fogva tartják Szaúd-Arábiában – közölte egy magas rangú kormányzati tisztségviselő csütörtökön.

A tisztségviselő elmondta: Bejrút külföldi országokkal együttműködve szeretné elérni, hogy a volt miniszterelnök visszatérjen hazájába.

Rijád és Haríri bizalmasai tagadták, hogy a politikust házi őrizetben tartanák az olajmonarchiában, de maga a volt miniszterelnök eddig nem nyilatkozott a kérdésben.

“Libanon külföldi és arab országoktól kérne segítséget, hogy gyakoroljanak nyomást Szaúd-Arábiára Szaad Haríri kormányfő szabadon engedése érdekében” – mondta a neve elhallgatását kérő tisztségviselő, aki szerint Haríri még mindig az ország miniszterelnöke. “Haríri szabadságának korlátozása és Rijádban tartása támadás a libanoni szuverenitás ellen. A mi méltóságunk az ő méltósága” – tette hozzá.

Haríri saját pártja, a Jövő Mozgalom közleményben szögezte le, hogy a még mindig Szaúd-Arábiában tartózkodó politikust tekinti Libanon miniszterelnökének. A libanoni kormánypárt teljes támogatásáról biztosította Harírit, ugyanakkor közölte: a kormányfőnek haza kell térnie, hogy helyreálljon Libanon kül- és belpolitikai erőviszonyainak egyensúlya. A párt tagadta, hogy Haríri házi őrizetben lenne Rijádban.

Haríri lemondását követően számos szaúdi, iráni és libanoni reagálás látott napvilágot. Szaúdi tisztviselők azzal vádolták a libanoni kormányt, hogy harcot folytat a vahhábita királyság ellen. Iráni tisztviselők szerint az egész az Egyesült Államok, Izrael és Szaúd-Arábia terve volt arra, hogy Libanonban és a térségben feszültséget szítsanak. Michel Aun, Libanon keresztény elnöke pedig leszögezte: nem fogadja el a kormányfő lemondását, amíg nem személyesen Haríritől hallja azt. Aun jelezte: a diplomácia segítségével kívánja felderíteni a Haríri meglepetésszerű döntése mögött húzódó okokat – adta hírül az al-Manar libanoni tévécsatorna csütörtökön. Az államfő ennek érdekében több nagykövetet meghallgat majd.

A Hezbollah parlamenti frakciója eközben felszólította Rijádot, hogy ne avatkozzon be Libanon belügyeibe, erre irányuló törekvéseivel pedig hagyjon fel. A szélsőséges mozgalom egyik törvényhozója közölte: a Hezbollah támogatja Aun elnök döntését, hogy nem fogadta el Haríri lemondását. Hírügynökségek kiemelik, hogy a Hezbollah fegyveres szárnya nagyobb létszámú és jóval erősebb a libanoni hadseregnél.

Szaúd-Arábia külügyminisztériuma csütörtökön eltanácsolta a szaúdi állampolgárokat attól, hogy Libanonba utazzanak. Azoknak, akik pedig már ott tartoznak, Rijád azt javasolta, hogy minél hamarabb hagyják el – jelentette a SPA szaúdi hírügynökség egy külügyminisztériumi tisztviselőre hivatkozva. A tisztviselő a felhívást a “Libanoni Köztársaságban kialakult állapotokkal” indokolta.

Orientalista.hu – Kitekintő, MTI, Reuters

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑