Cadmus fordítás Cadmus
Libanon

2021. 07. 06.

Libanonban társadalmi robbanás veszélyére figyelmeztetett az ügyvezető miniszterelnök

2021. 07. 06.

Libanonban bármelyik nap társadalmi robbanás következhet be – mondta az arab ország ügyvezető miniszterelnöke kedden, egyúttal arra kérte a nemzetközi közösséget, sürgősen nyújtson segítséget a gazdasági válsággal küzdő országnak.

Haszán Diáb a nagykövetek és más diplomaták előtt elmondott beszédében leszögezte azt is, kabinetjének nincs joga újrakezdenie a tárgyalásokat a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), mert nem vállalhat olyan kötelezettségeket, amelyeket a következő kormány esetleg nem tartana be.

Hangsúlyozta: nem szabad a libanoni népet büntetni egyes emberek által elkövetett korrupció miatt.
“Veszélybe sodorja a libanoni népet az, ha az új kabinet létrejöttéhez kötik az országnak szánt nemzetközi segélyeket” – tette hozzá.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a múlt hónapban szankciókkal fenyegette meg a libanoni vezetőket, felelőssé téve őket a közel-keleti országot eluraló gazdasági és belpolitikai válságért. Borrell hozzátette: büntetőintézkedésekre számíthatnak azok a vezetők, akik akadályozzák az új kormány megalakulását és a kulcsfontosságú reformok azonnali életbe léptetését.

Libanon 2019 óta súlyos politikai, gazdasági és pénzügyi válsággal küzd, amit súlyosbított a tavaly augusztusban, Bejrút kikötőjében történt, több mint kétszáz ember halálát és mérhetetlenül nagy anyagi károkat okozó robbanás.

A libanoni font 2019 óta 90 százalékkal gyengült a dollárral szemben, a bankok pedig korlátozni kezdték a valuták felvételét és a külföldi banki átutalásokat. Elemzők szerint az 1975-1990-es polgárháború óta nem volt ilyen rossz a gazdasági helyzet.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑