Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Afrika

2018. 03. 03.

Magyar szervezet hozna reményt az afrikai nyomorba (képek)

2018. 03. 03.

Újabb tervvel állt elő az Afrikáért Alapítvány nevű magyar humanitárius szervezet, amely idén ünnepelte működése 15. évfordulóját. A jubileum alkalmából egy kórházat fognak építeni a Kongói Demokratikus Köztársaságban (KDK), Kinshasában, illetve annak külterületén. Ebben a városban a szervezet már évek óta nagyon aktív, az egyik nyomornegyedben iskolát is működtet, ahová több mint hatszáz gyerek jár.

A College Othniel általános iskolától nem messze pedig árvaházat is létrehoztak, amely a La Providence nevet kapta. Az alapítványt a tökéletes magyarsággal beszélő kongói France Mutombo alapította, aki egy magyar főiskolán tanult teológiát, és azóta is itt él – innen próbál segíteni a szülőhazájában élőknek.

Nem is kérdés a kórház szükségessége ezen a környéken, hiszen a KDK-ban az emberek mindössze 20 százaléka jut rendszeres egészségügyi ellátáshoz, és a már meglévő szolgáltatások színvonala is alacsony. A fertőző trópusi járványok terjedése ebben a térségben igen jellemző, de rengeteg például a HIV-beteg is. A probléma főként a városközponttól távol, szegénységben élőket sújtja. Ezért pedig egyértelműen a betegségekről való tájékozatlanság és az egészségügyi ellátás alacsony színvonala okolható. A kedvezőtlen migráció egyre csak ront a helyzeten, hiszen a legtöbb képzett orvos és szakember elhagyja az országot.

Sajtótájékoztatóján France Mutombo elmondta, hogy az egészségügyi központ eddigi számításaik szerint nagyjából 75 millió forintba kerülne, és a támogatások megszerzésével egy-két éven belül meg is valósulhat. Terveik közé tartozik, hogy öt éven belül tovább bővítsék a központot, és így egy nagy klinika épülhetne meg Kinshasában, Munganga városrész szegénynegyedében, amely az 1,4 milliós Ngaliema kerületben található. Fő cél a gyermekek és a kiszolgáltatott felnőttek ellátása volna, így legkorábban a gyermekgyógyászat, a szülészet-nőgyógyászat, a sebészet és a belgyógyászat épülne meg, alkalmazkodva a helyi igényekhez és sajátosságokhoz. A KDK-ban ugyanis a kórházaknak teljesen más a beosztása, mint amit Európában megszoktunk: külön osztályok helyett itt először egy központi rendelőben vizsgálnak meg minden beteget. Egyelőre a szervezetnek nincs forrása a fejlesztésre, de már hónapok óta lelkesen dolgoznak a terveken, és reményeik szerint egy nemzetközi adománygyűjtő kampány során elő tudják teremteni a szükséges összeget.

.

Emellett a Tanzániában és Etiópiában is tevékenykedő alapítvány szeretne még többet segíteni az egészségtudatos gondolkodásra való nevelésben. Kinshasában lévő iskolájukban fordult elő a döbbenetes eset, amikor egy kisfiúról a tanára hosszú időn keresztül azt hitte, nem képes megtanulni olvasni. A gyermekről egy későbbi orvosi vizsgálat során kiderült, hogy gyengébben lát, mint társai, és pusztán egy megfelelő lencsével ellátott szemüvegre volna szüksége, hogy ugyanolyan szépen olvashasson föl az órákon a tankönyvből, mint társai. Az ilyen és ehhez hasonló esetek szinte mindennaposak az afrikai országban.

e talán mind közül az egyik legmeghatóbb és legkülönlegesebb történet azé a fiúé, akit az alapítvány a kórházprojekt arcának is választott. Tshava Tona Gulleord kétévesen lett árva, így ő is az alapítvány szárnyai alá került, diákként. Már kiskorától tudatosan az orvosi pályára készül, és magyar támogatója segítségével sikeresen el is végezte az egyetemet. Tshava számára a szakmai gyakorlat még hátravan, ezt itt, Európában szeretné majd megszerezni, ám később hálája jeléül visszautazna majd szülőhazájába, hogy ahogy ő is említette, „a szegények orvosa” lehessen.

A sajtótájékoztatón fölszólalt Suha György, a Külügyi és Külgazdasági Minisztérium tiszteletbeli konzuli tisztviselőkkel való kapcsolattartásért felelős miniszteri biztosa is, aki azt mondta, hogy a tárca messzemenően támogatja az Afrikáért Alapítványt, és minden lehetséges segítséget megadnak a kórház megépüléséhez. Azt is elmondta, hogy különösen fontosnak tartja az ilyen „szoft projektekkel” foglalkozó magyar civil szervezeteket.

Magyar Nemzet Online – Garamvölgyi Flóra

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑