Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2021. 11. 24.

Magyarország támogatást nyújt Jordánia regionális stabilizációs szerepének megőrzéséhez

2021. 11. 24.

Magyarország átfogó támogatást nyújt Jordánia regionális stabilizációs szerepének megőrzéséhez, annak érdekében, hogy a közel-keleti térség ne legyen újabb migrációs hullámok kiindulópontja – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Ammánban a tárca közleménye szerint.

A tárcavezető jordániai kollégájával, Ajmán Szafadival közös sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány miatt komoly nemzetközi kihívások kerültek zárójelbe az elmúlt időszakban, amelyek így még súlyosabb biztonsági fenyegetéssé válhatnak Európa számára.

Kiemelte, hogy a Közel-Kelet biztonsági és migrációs helyzete alapvetően határozza meg Közép-Európa biztonságát is, ugyanis előbbi térség az illegális bevándorlás egyik fő forrása.

„Az újabb migrációs hullámok megakadályozása pedig csak akkor lehetséges, ha ide hozzuk a segítséget, együttműködünk, és támogatást nyújtunk azon országoknak, akik helyben ellátják a menekülteket, nem használják őket politikai fegyverként, nem próbálják őket rátolni az európai kontinensre” – jelentette ki.

Szijjártó Péter leszögezte: ebből a szempontból az egyik legfontosabb térségbeli partner Jordánia, ezért Magyarország hat pontból álló támogatási programot hirdetett meg számára.

A kormány a NATO-együttműködés keretében tíz lélegeztetőgépet szállított az országba a sikeres védekezés érdekében, egy magyar-lengyel program részeként pedig 200 millió forint értékben egészségügyi berendezésekkel szereli fel a szíriai menekülteket is ellátó kórházakat – tájékoztatott.

Harmadik pontként, Magyarország összesen 700 millió forinttal segíti a helyi keresztény közösségeket, részben intézményeik működtetésének, részben a menekültek ellátásának támogatása céljából. Emellett a felek szerdán megállapodást írtak alá arról, hogy

a magyar kormány évente 400 felsőoktatási ösztöndíjat biztosít majd jordániai hallgatók számára, miután az eddig meglévő helyekre idén mintegy 2000-en jelentkeztek.

A miniszter kitért arra is, hogy a Magyar Honvédség a terrorellenes együttműködés részeként az elmúlt években 53 jordániai tiszt képzését folytatta le a robbanóeszközök elleni védelem terén, és 2022-ben újabb programot indít. Végezetül pedig aláhúzta, hogy a magyar Eximbank 100 millió dolláros hitelkeretet hozott létre, így támogatva az együttműködést a két ország vállalatai között.

„A támogatási program újabb bizonyítéka annak az igazságnak, hogy a segítséget kell oda vinni, ahol a baj van, és nem a bajt kell Európába hozni” – húzta alá.

Majd végezetül bejelentette, hogy a WizzAir légitársaság december 15-től heti két járatot indít Budapestről Ammánba és Akabába is.

Ajmán Szafadi megköszönte a magyar támogatást, és leszögezte, hogy országa továbbra is mindent meg fog tenni a külföldről érkezett menekültek megfelelő ellátása érdekében. Szerinte ugyanakkor a nemzetközi közösségnek is nagyobb felelősséget kellene vállalnia ezen a területen.

Hangsúlyozta továbbá, hogy Jordániában mindenki, így a keresztények is azonos és igazságos bánásmódban részesülnek, semmilyen megkülönböztetés nincs vallási vagy etnikai alapon. „Jordánia mindig is oázis lesz az ilyenfajta együttélést illetően” – fogalmazott.

Hirado.hu, MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑