Cadmus fordítás Cadmus
Gazdaság

2016. 10. 18.

Már Szaúd-Arábia is kölcsönkér

2016. 10. 18.

Szaúd-Arábia története első nemzetközi kötvénykibocsátására készül holnap. Az olajmonarchia az olajárak mélyrepülése nyomán kényszerült rá a hitelfelvételre. Bár a kibocsátás várhatóan sikeres lesz, a befektetők a road-show-t követően a kormányzati tisztségviselők szűkszavúságára panaszkodtak.

Ha tudnám, milyenek lesznek az olajárak a következő években, akkor abból próbálnék pénzt csinálni, ahelyett hogy beszélnék róla – ütötte el tréfálkozva a kérdést Mohammed Al Sheikh, szaúdi államminiszter a mintegy 60 befektetési bankár előtt tartott prezentáción Londonban, a Bloomberg tudósítása szerint. A szaúdi küldöttség ezen a road-show-n próbálta meg meggyőzni a megjelent iparági szakértőket, hogy érdemes beszállni az ország első nemzetközi kötvényeladásába, amely során összesen 10-15 milliárd dollár értékben kívánnak tőkéhez jutni az alacsony olajárak mellett egyre rosszabb helyzetben lévő költségvetés finanszírozásához.

Ha sikerül az akció – márpedig a jelenlegi nemzetközi tőkepiaci hangulatban az sikerre van ítélve – akkor idén a legnagyobb közel-keleti kötvénykibocsátás lehet. A Financial Times-nak nyilatkozó befektetési bankárok szerint a szaúdiak akár már most elkezdhetik a kötvények nyomtatását. A várakozások szerint a 10 és 30 éves lejáratú sorozatok árazása nagyjából 160-200 bázisponttal haladhatja meg majd a hasonló futamidejű amerikai állampapírokét.

A királyság első kötvénykibocsátása része annak a nagyszabású reformtervnek, amelynek keretében át szeretnék alakítani az olajtól rendkívüli módon függő ország gazdaságának szerkezetét. A reformterveket először tavaly novemberben jelentették be, miután az olaj árfolyama egy év leforgása alatt a hordónkénti 115 dolláros szintről 50 dollár alá zuhant

Szaúd-Arábia az olajár esésére az állami kiadások csökkentésével, a devizatartalékok felhasználásával és hitelfelvétellel reagált. Az ország államadóssága tavaly decembertől idén augusztusig 37,9 milliárd dollárról 72,9 milliárd dollárra emelkedett.

A road-shown a befektetők felé közvetített üzenet az volt, hogy az ország a radikális átalakításokkal igyekszik 2020-ig egyensúlyba hozni költségvetését. Elkötelezettnek mutatkoztak a reformok végrehajtása mellett, még akkor is, ha az olajárak időközben ismét emelkedésnek indulnak – mondták a Bloombergnek nyilatkozó bankárok.

Szaúd-Arábia nehéz helyzetbe került költségvetésének finanszírozása érdekében már 63 milliárd dollár értékben bocsátott ki helyi devizában denominált kötvényeket, s arra készül, hogy eladjon az állami olajvállalatban, a Saudi Aramcoban meglévő részvényeiből is egy IPO keretében.

Orientalista.hu – Napi.hu

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑