Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Libanon

2016. 12. 19.

Megalakult a libanoni egységkormány

2016. 12. 19.

Megalakult Libanonban az új nemzeti egységkormány a szunnita muzulmán Saad Al-Hariri korábbi miniszterelnök vezetésével.

Michel Aoun államfő jóváhagyta a harmincfős kabinet összetételét, de a parlamentnek még szavaznia kell róla – tájékoztatott vasárnap este a miniszterelnök hivatal.

A bejelentés után Hariri közölte újságírókkal: legfontosabb feladatának tartja, hogy megvédje az országot a szomszédos Szíriában dúló háború kedvezőtlen hatásaitól. A kormány nemzetközi segítséget fog kérni a Libanonba menekült – az ország lakosságának mintegy negyedét kitevő – 1,2 millió szíriai ellátásához – tette hozzá Hariri.

A kulcsfontosságú minisztériumok közül a külügyi és a belügyi tárcát ugyanazok fogják vezetni – Gibran Basil és Nuhad Masnuk -, akik eddig is. A védelmi minisztérium élén viszont változást történt, Jakub Szarraf fogja irányítani.

A nemzeti egységkormány megalakulás fontos lépés a szíriai háborúval összefüggésbe hozható, két éve tartó belpolitikai válság rendezésében. A keresztények és a muzulmánok közötti nézeteltérések miatt az országnak két éven át nem volt elnöke, és ez alatt az idő alatt ügyvivő kabinet irányította az országot Tammam Salam vezetésével.

Október 31-én választotta államfővé a parlament a maronita keresztény Michel Aount, aki három napra rá a szunnita Saad Al-Hariri volt miniszterelnököt bízta a kormány megalakításával. Aoun megválasztása nem sikerült volna Hariri támogatása nélkül. Ők régi politikai riválisok: míg a 81 éves Aoun a Hezbollah közeli szövetségese, a 46 éves Haririhoz közhető szunnita mozgalmak viszont iszlamista szervezetekkel szimpatizálnak. Ebből adodóan az új miniszterelnök Bashar Al-Assad szíriai elnök ellen harcoló iszlamstákkat támogatja, mí, a Hezbollah több ezer harcost küldött Szíriában, hogy harcoljon a terroristák ellen a Szíriai Arab Hadsereg oldalán.

Saad Al-Hariri a 2005-ben meggyilkolt volt miniszterelnök, Rafiq Al-Hariri fia, és 2009 végétől 2011 elejéig volt kormányfő. Kormánya azután bukott meg, hogy a Hezbollah és az Amal síita mozgalmak által delegált miniszterek lemondtak a Rafik Al-Hariri meggyilkolásának ügyében egy hágai különbíróságon indult per miatt.

A vád szerint ugyanis a Hezbollah több tagjának is köze lehetett a bűntényhez. A lemondott síita miniszterek viszont úgy vélték, hogy az ügyben eljáró hágai bíróság tagjai “Izrael és az Egyesült Államok zsoldosai”.

A felekezetek szerinti hatalommegosztás szerint Libanonban az elnök mindig maronita keresztény, a kormányfő szunnita, a parlament elnöke pedig síita.

A libanoni kormányba egyetlen nő került be Anayet Izz al-Din asszony személyébwn, aki  a Közigazgatási Fejlesztési Minisztérium  élére került. A Nőügyekért Felelős Minisztériumot viszont egy örmény származású férfi Haz Jean Ougasbijan fogja vezetni.

Orientalista.hu – Zenobia MTI nyomán

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑