Cadmus fordítás Cadmus
Iszlám világ

2016. 08. 04.

Mi a takfirizmus és miért kell a Daes tagokat takfiristáknak nevezni?

2016. 08. 04.

A takfiri jelzőt gyakran használják a Daessel (más néven ISIL-el vagy ISIS-el) kapcsolatban, de a szó egyben rejtett egyetemes alkalmazhatósággal bír korszakunkban, miközben kifejezi a sötét ideológia romlottságának lényegét.

Amióta 2014 júniusában elkezdték magukat Iraki és Levantei Iszlám Államnak hívni, és fegyvert ragadva megszállták Irakot és Szíriát, sok iszlám tudós illeti őket a takfiri jelzővel.

A nyugati média azonban hajlamos arra, hogy a fegyvereseket dzsihádistáknak nevezze, ami megnehezíti az igaz muszlimok számára, hogy tiszteletben tartsák a dzsihádot, és egyben megvalósítsák azt, továbbá ne a Daes követőinek értelmezését társítsák a dzsihád fogalmával. Emiatt szükségessé vált egy új kifejezés alkalmazása, hogy a két fogalom jól elkülöníthető legyen. A dzsihád arabul a cél elérése érdekében végzett kemény munkát jelenti.

A „takfiri” szó nem csupán a hiányt pótolva praktikus csereként szolgál a rosszul használt dzsihád kifejezés helyett, hanem mély jelentéssel is bír, és központi szerepet játszik a Daes és támogatóinak káros tevékenységében, ahogyan az „értékrendjük” térnyerésén dolgoznak az egész világon.

A kifejezést a történelem során folyamatosan használták muszlim tudósok, majd egyre gyakoribbá vált a muszlim közösségi médiaoldalakon a Daes felemelkedése után. Valószínűleg az is hatással volt az elterjedésére, hogy Peter Taylor, a BBC oknyomozó újságírója bevezette ezt a kifejezést a nyugati médiában Az új al-Kaida című 2005-ös televíziós sorozatával.

A kafir szóból származik, melynek jelentése hitetlen. Az arab szó bármilyen ideológiára utalhat, ami alapján az eltérő vélemények miatt kinyilvánítják a hitehagyottságot, ezáltal jogosultságot nyerve arra, hogy megöljék az eltérő ideológiájú csoport tagjait.

A takfirizmus jellemzően a vahabizmusból gyökerezik, mely Szaúd-Arábia abszolút egyeduralmi rezsimjének hivatalos vallása. A Wikipedia szerint a vahabizmust azzal vádolják, hogy a globális terrorizmus egyik forrása és a Daes idológiájának inspirálója, valamint a muszlim közösségek közti széthúzás okozója azáltal, hogy megbélyegzi azokat a muszlimokat, akik hitehagyottként (takfir) nem értettek egyet a vahabita monoteizmussal, ami ezáltal igazolja a meggyilkolásukat.

A Daesnél nem számít például, ha síitát, szunnitát, arabot vagy kurdot, keresztényt vagy jazidit gyilkolnak meg Irakban, illetve Szíriában, ahogy az sem, hogy homoszexuálisokat a floridai Orlandóban, vagy csak koncertezőket Párizsban. Mindaddig, amíg nem hiszel a terrorista szervezetben, mint az egyetlen legitim hatalomban a világ uralására, te kafir vagy, és meg kell halnod. Ez most ismerősebbnek hangzik, nem?

Jobban megvizsgálva, az amit a Daes és a globális támogatói hálózata csinálnak, az a takfiri szó jelentésének perspektívaként való megjelenítése, mivel az összes öngyilkos merényletnek, kivégzésnek, nemi erőszaknak és a számtalan más típusú bűncselekménynek ez válik vezérgondolatává. Irakban, valamint Szíriában ezek a bűncselekmények egyik etnikumot sem kímélik, ahogy keleten máshol sem, mint Jemenben és Afganisztánban, melyeket a Daeshez hasonló szervezetek követnek el.

A Daes a takfirizmuson keresztül éri el, hogy az ellenfelei féljenek és ne érezzék biztonságban magukat, nem számít, hol élnek, Európában vagy Afrikában, mert a Daesnek irreleváns a korod, a nemzetiséged, az etnikumod és a gondolkodásmódod. Nem vagy több mint egy célpont, akinek a halála a terroristák alattomos céljainak elérését szolgálja abban, hogy az egész iszlám világot irányításuk alá vegyék, ami szerintük majd jólétet hoz nekik.

A szó találóan felfedi azt a mechanizmust, amellyel a terrorhálózat vezetői tagokat toboroznak, akiknek aztán sikerül úgy átmosni az agyukat, hogy készek legyenek életüket feláldozni néhány úgynevezett kafir élete árán.

Bárki egyetérthet azzal a ténnyel, hogy nem lehet könnyű mindent pusztításnak kitenni egy öngyilkos merényletnél, amelyben gyermekek és nők is áldozattá válnak, ahogy militánsként egy új falu, ami éppen a csoport útjába esik, végigerőszakolása és kifosztása sem lehet egyszerű.

A takfirizmus kifejezés ezért is a legalkalmasabb, hiszen az ideológiájuk, hogy bárki aki szemben áll az ISIL-el az kafir, mivel az ISIL-t tekintik az egyetlen igaz iszlám kalifátusnak, és a toborzók a tagok elkötelezettségének igazolását látják a bűncselekmények elvégzésében.

A csoport vallási és kultikus taktikákat alkalmaz tagjai megnyerése, akik közül sokan a nyugati világban csalódott veszélyeztetett fiatal muszlimok.

Ne felejtsük el, hogy a tagok olyan emberek, mint bármelyikünk, és semmilyen embernek nem lehet könnyű olyan kegyetlen bűnöket elkövetni, mint egy szíriai tizenéves lefejezése, vagy a fegyveresek jazidi szexrabszolgákkal való ellátása, hacsak nem szenvednek valami súlyos mentális problémától, melyet kezeltetniük kellene, vagy az ok, amiért tetteiket végrehajtják, teljességgel indokolt és megalapozott a számukra.

És az elkövetett tettekre egyfajta igazolás, mely jól alátámasztja a Daes vezetők takfiri nézőpontját, szemléletmódját: Nézz szembe a hátborzongató atrocitásokkal és ölj, készíts pár hajmeresztő videót, mely másokat is csapdába csal, stb.

Jóllehet a Daesh toborzók tökéletesen beférkőztek az öngyilkos merénylők elméjébe azáltal, hogy a világról fekete-fehér képet nyújtanak nekik, de a takfirizmus egyszerre teszi a csoport tagjait sokkal sebezhetőbbé és előkészíti az utat, hogy úgy használhassák őket az opportunista hatalmak, mint az Egyesült Államok és Izrael a saját javukra, mint egyszerű eszközöket.

 Az általuk feláldozott ártatlan életek kapcsán az látható, hogy jelentéktelenek és lényegtelenek számukra, mivel ők “mások”, és nem a “mi”-ben gondolkodnak, s ha ezt a felfogást szisztematikusan alkalmazzák, egy ördögi kör jön létre, melynek megtestesítőjévé a Daes takfiri csoport vált.

Ahogy Sayyed Hassan Nasrallah, a libanoni Hezbollah ellenállási mozgalom főtitkára mondta: a terrorista csoportok, mint Daes és a Nuszra Front “elrejtik magukat a szalafista szó mögött, így próbálva menekülni a takfiri jelzőtől és annak a muszlimok fejében lévő negatív üzeneteitől”.

Orientalista.hu – Persianews

Megosztom:

,
Back to Top ↑