Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2023. 08. 08.

Moszkva és Teherán folytatja a katonai együttműködést

2023. 08. 08.

Oroszország és Irán katonai együttműködése teljesen törvényes, és ellenségeik kívánsága ellenére is folytatódni fog – jelentette ki kedden Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes.

Az Iszlám Köztársaságban hivatalos látogatáson tartózkodó Rjabkovot a Fársz félhivatalos iráni hírügynökség idézte.
“Jogunk van kiszélesíteni katonai kooperációnkat, és a két ország katonai hatóságai szorosan együttműködnek egymással” – húzta alá az orosz diplomata.

Mint mondta, Irán és Oroszország kapcsolatai sok területen fejlődnek, mindamellett “a két államnak még többet kell együttműködnie”. Hozzátette, hogy előrelépést értek el egyebek között a szállítási folyosók és a kereskedelmi tarifák feloldása terén is.

Rjabkov közölte, hogy hivatali partnerével, Ali Bagerivel folytatott megbeszélésein megvitatták az iráni atomprogrammal összefüggő kérdéseket, valamint Irán BRICS-tagságának kérdését is.

“Eljön az idő, és Irán a BRICS teljes jogú tagja lesz” – hangsúlyozta a külügyminiszter-helyettes a jelenleg Brazíliából, Oroszországból, Indiából, Kínából és Dél-Afrikából álló országcsoportra utalva. Hozzáfűzte, hogy az új tagok felvételével kapcsolatos eljárási kérdéseket a szervezet augusztus 22-24-i johannesburgi csúcstalálkozóján fogják megvitatni.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑