Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2016. 09. 06.

Moszkva kibékitené a palesztinokat és a zsidókat

2016. 09. 06.

Mahmud Abbasz palesztin elnök kész közvetlen tárgyalásokat folytatni Moszkvában Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnökkel – jelentette hétfőn az Interfax orosz hírügynökség Abdel Hafiz Nofalra, a palesztin moszkvai nagykövetre hivatkozva.

„Tudják, az orosz félnek megvan Abbasz beleegyezése” – mondta a palesztin diplomata.

Hozzáfűzte, hogy a palesztin elnök három hete találkozott Mihail Bogdanov orosz külügyminiszter-helyettessel, Vlagyimir Putyin orosz államfő közel-keleti és afrikai megbízottjával Ammánban, ahol megkapta Abbasz hozzájárulását egy ilyen találkozóhoz.

 “Az izraeli féltől származó információk ismeretében reméljük, hogy egy ilyen találkozó mihamarább megvalósul” – tette hozzá.

A nap folyamán az eredetileg szeptember 9-re tervezett megbeszéléseket ugyanakkor határozatlan időre elhalasztották „Tel-Aviv álláspontja miatt” – ismertette a diplomata.

„Úgy gondoljuk, hogy mihelyst a jelenleg Izraelben tartózkodó Bogdanov úr visszatér, megtudhatjuk, mikor kerülhet sor a találkozóra. Eddig úgy terveztük, hogy szeptember 9-én lesz a találkozó” – mondta az Interfaxnak nyilatkozó Nofal.

Rámutatott, hogy Izrael időt kért az orosz ajánlat megfontolásához, ezért Moszkva újabb időpontot készít elő a megbeszélésekhez. Az orosz hírügynökségnek arra a kérdésére, hogy van-e a találkozónak valamilyen időkerete, azt felelte: „egyelőre nincs”.

Oroszország szeretné újraindítani a közel-keleti békefolyamatot, s ezért Vlagyimir Putyin orosz elnök kilátásba helyezte egy moszkvai palesztin–izraeli csúcstalálkozó megszervezését az érintett felekkel, miután számos, az Egyesült Államok által folytatott kísérlet zátonyra futott.

A palesztin–izraeli béketárgyalások utolsó hivatalos fordulója 2014-ben fulladt kudarcba.

Moszkva és Jeruzsálem kapcsolatai jelentős mértékben felélénkültek az elmúlt hónapokban. Netanyahu többször Moszkvába utazott az idén, hogy tanácskozzon Putyinnal. A két vezető telefonon is sűrűn egyeztet különösen a szíriai konfliktussal összefüggésben, hogy elkerülhessék a közvetlen katonai konfrontációt az Izraellel szomszédos államban végrehajtott hadműveleteik során.

Oroszország katonai támogatást nyújt a Szíriai Arab Hadseregnek. Izrael ugyanakkor rendszeresen légi csapásokat szokott mérni a Damaszkusszal szövetséges Hezbollah libanoni síita szánt szánt fegyverszállítmányokra, illetve  megtorló bombázásokat hajt végre, a Szíriai Arab Hadsereg ellen, hogy támogassa a Dél-Szíriában harcoló fegyveres csoportokat.

Az Izrael által megszállt Golnáb-fennsík szíriai oldalán az Iszlám Állam és az Al-Kaidához köthető Nuszra Front szervezetek rendelkeznek enklávé területtel. Az utánpótlásokat csak Izraelből és Jordániából tudják biztosítani.

Orientalista.hu – Zenobia (MTI nyomán)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑