Cadmus fordítás Cadmus
Történelem

2020. 05. 05.

Muszlim telepesek Magyarországon Anonymus krónikájában

2020. 05. 05.

Taksony fejedelem pedig főembereivel erős kézzel és békében élete végéig megőrizte az ország jogait.

Kegyessége hallatán sok vendég sereglett hozzá a legkülönfélébb népekből. így érkeztek Bulár földjéről bizonyos kiváló férfiak, név szerint Billa és Baks, nagy számú mohamedán (hismahelita) kíséretében.

A fejedelem az ország különböző vidékein adományozott nekik földet, s azon felül egy Pest nevű várat is örökre nekik adott. Billa és testvére Baks, akiktől Etej származik, tanácsot tartva úgy döntött, hogy a velük jött nép kétharmadát az említett vár szolgálatára rendeli, egyharmadukat pedig saját utódaiknak hagyják meg.

Ekkor érkezett ugyanarról a vidékről egy Hetény nevű igen kiváló vitéz, akinek a fejedelem szintén kiterjedt birtokot adományozott. Taksony fejedelem pedig fiút nemzett, Géza néven Magyarország ötödik fejedelmét

. Ugyanekkor érkezett a besenyők földjéről egy fejedelmi származású vitéz, név szerint Örkénd apja Tonuzoba, akitől a Tomaj nemzetség származik. Taksony vezértől szálláshelyéül a Kemeji vidéktől a Tiszáig terjedő földet nyerte, arrafelé, ahol most az Abádi rév található. Az említett Tonuzoba egészen Taksony fejedelem unokája, Szent István király idejéig élt.

Orientalista.hu – Dany Roland Anonymus: (cap. 57), (ford. Veszprémy László)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑