Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2022. 11. 17.

Netanjahu telefonon egyeztetett Erdogannal a “kapcsolatok új korszakáról”

2022. 11. 17.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök-jelölt telefonon egyeztetett csütörtökön Recep Tayyip Erdogan török elnökkel a “kapcsolatok új korszakáról” – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

Netanjahu legutóbb 2013-ban beszélt a török elnökkel, amikor bocsánatot kért a Marmara hajón történt erőszakos incidens miatt. A 12 perces csütörtöki telefonhívásban abban állapodtak meg, hogy a két ország közötti kapcsolatok “új korszakának” megteremtéséért fognak cselekedni.

Netanjahu hivatala bejelentette, hogy a miniszterelnök-jelölt részvétét fejezte ki a héten Isztambulban történt terrortámadás áldozatai iránt, és felajánlotta Izrael segítségét a terrorizmus elleni küzdelemben.

Erdogan köszönetet mondott neki, és részvétét fejezte ki a keddi arieli támadás három izraeli áldozata miatt. Erdogan korábban már gratulált Netanjahunak választási győzelméhez, és ezt a beszélgetés során megismételte.

Netanjahu hivatala szerint a felek megállapodtak abban, hogy Törökország és Izrael kapcsolatában egy új korszak létrehozásán fognak dolgozni együtt. Emellett megvitatták a két ország gazdasági és politikai kapcsolatainak jelentős erősítését célzó lépéseket is.

A két ország augusztusban jelentette be, hogy teljes körűen helyreállítják a 2018-ban felfüggesztett diplomáciai kapcsolatokat. Az Izrael és Törökország közötti megújított biztonsági együttműködésről is beszéltek, miután júliusban már egyeztettek a biztonságiak egy Törökországban végrehajtani tervezett iráni merénylet megakadályozásában.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑