Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2015. 10. 19.

Netanyahu elutasítja, hogy nemzetközi megfigyelők legyenek Jeruzsálemben

2015. 10. 19.

Az izraeli miniszterelnök Benjamin Netanyahu elutasította azt a francia javaslatot, hogy nemzetközi megfigyelők legyenek a szent városban.

Az ENSZ rendkívüli ülésén merült fel francia részről, hogy az Al-Aksza mecset és a Szikla mecset területén nemzetközi megfigyelők ellenőrizék a békét, illetve dokumentálják az esetleges zavargásokat, erőszakeseményeket. – közölte a Russia Today

Az izraeli ENSZ nagykövet is határozottan elutasította a javaslatot, és belügyekbe való beavatkozásnak tekinteni az efféle megfigyelők jelenlétét az országban.

Az Egyesült Államok sem támogatja a nemzetközi megfigyelőket

A fokozódó erőszak megfékezésére szólította fel Izraelt és a palesztinokat az amerikai külügyminiszter hétfői madridi látogatásán.

John Kerry sajtótájékoztatón elmondta: “Az Egyesült Államok nem javasolja a jeruzsálemi Templom-hegy státuszának megváltoztatását, és ellenzi külső szereplők bevonását a palesztin-izraeli konfliktusba.” -írta az MTI.

A több tucat áldozattal járó erőszakhullám egy hónapja robbant ki, egyes palesztin szervezetek a harmadik intifádának tartják a palesztinok tüntetéssorozatát.

Az eseménysorozat oka, hogy az izraeli hatóságok megtiltották a negyven évnél fiatalabb palesztin férfiak belépését az Aksza és a Szikla mecsetekbe. Ezzel szemben provokatív módon izraeli turisták tucatjai készítettek szelfi fényképeket a mecsetek előtt.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑