Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2015. 10. 31.

Nincs megegyezés, de folytatódnak a bécsi béketárgyalások

2015. 10. 31.

Egyelőre megállapodás ért véget a szíriai válság politikai megoldását kereső nemzetközi béketárgyalás péntek este Bécsben. Viszont a felek optimistán néznek elébe a következő fordulóra.

A bécsi tárgyalások nyolc órán tartottak, a meghívott tizennyolc ország külügyminiszterei optimistán távozta, és két hét múlva újabb egyeztetést tartanak.

John Kerry amerikai külügyminiszter szerint senki nem várhatja el, hogy azonnal megtudunk állapodni. Senki sem mondhatja oda a másiknak, hogy csak Assad nélkül mehet tovább!- mondta az amerikai külügyminiszter

A francia külügyminiszter szerint sokat haladtak előre a békefolyamat tervezetében. Vannak pontok, amiben még nincs egyetértés, de két hét múlva folytatjuk a megbeszélést ugyanebben az összetételbe.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter optimistán fogalmazott: „Biztos vagyok abban, hogy a ma lefektetett közös elvek mentén komoly munkát tudunk végezni.”

Lavrov szerint a megbeszélés erősítette az egymás iránti bizalmat, és jó döntések előtt álnak, hogy létrehozzanak egy szuverén szíriai állam jövőképét.

Mohamed Javad Zarif az iráni külügyminiszter azt javasolta, hogy a csúcstalálkozó közös zárónyilatkozatába vegyenek bele egy tűzszüneti felhívást.

A szaúdi külügyminiszter már nem volt ennyire diplomatikus mind a kollegái, szerinte Assadnak azonnal távoznia kell, különben katonai beavatkozás segítségével lesz eltávolítva. Továbbá kijelentette, hogy Szíriából távozniuk kell a külföldi hadseregeknek, főleg az iráni katonánknak.

Az ENSZ által létrejött nemzetközi béketárgyalásokra nem hívták meg a damaszkuszi kormányt és az ellene harcoló fegyveres csoportok képviselőit sem.

Orientalista.hu – Zenobia

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑