Cadmus fordítás Cadmus
Haditechnika

2024. 01. 15.

Orosz parancsnok: Az orosz tengeralattjárókon új hiperszonikus rakéták lesznek

2024. 01. 15.

Az orosz csendes-óceáni flotta parancsnoka, Viktor Liina admirális megerősítette, hogy az ország Antey 949A tengeralattjáróit modernizálják, és új fegyverekkel látják el őket.

Korábban a Szputnyik hajóépítő iparban dolgozó forrása azt mondta, hogy a tengeralattjárók lesznek a legerősebben felfegyverzett hajók, amelyek fedélzetén legfeljebb 72 cirkálórakétával, köztük Kalibr, Oniks és Zircon rakétákkal lesznek.

A parancsnok szerint a 949A tengeralattjárók a Yasen osztályú tengeralattjárókhoz hasonló katonai feladatokat látnak el.

„A Project 949 tengeralattjáró modernizálása folyamatban van. új rakétarendszerrel, új elektronikus hadviselés és kommunikációs eszközökkel lesz felszerelve, és lesznek új segédszolgálatok is. Más a vízkiszorítása, de a Yasen tengeralattjárókhoz hasonló feladatokat fog megoldani ” – mondta Viktor Liina admirális az orosz sajtónak.

A Yasen többcélú tengeralattjárók Kalibr és Oniks cirkálórakétákkal vannak felszerelve. A jövőben hatalmas arzenáljuk szuperszonikus cirkonokkal bővül, amelyeket kifejezetten az ellenséges hajók megsemmisítésére terveztek.

A Kalibr cirkálórakéta a híresebb amerikai Tomahawk rakétákkal versenyez, míg a Zircon rakéták közel 11-szer gyorsabban repülnek, annak ellenére, hogy kétszer akkorák. Oroszországon kívül csak Kína, India és Irán rendelkezik ilyen fejlett hiperszonikus fegyverekkel.

Orientalista.hu – Karoly Kuti

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑