Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2015. 05. 30.

Oroszország és Irán szorosabbá teszi a védelmi együttműködést

2015. 05. 30.

Az Iráni Iszlám Köztársaság és Oroszország a védelmi kapcsolatok megerősítését hangoztatta, követelve a Teherán és Moszkva között született műszaki és biztonsági megállapodások gyors végrehajtását.

Hossein Dehqan dandártábornok, Irán védelmi minisztere csütörtökön telefonon egyeztetett orosz kollégájával, Sergey Shoigu-val. A beszélgetés során a két tisztviselő feltárta az utakat az orosz-iráni védelmi kapcsolatok további javításához, és megosztották nézőpontjaikat a legújabb regionális és nemzetközi fejleményekről.

A magas rangú iráni és az orosz katonai vezetők azt is hangsúlyozták, hogy szükség van a regionális együttműködés szorosabbá tételére, hogy elháríthassák a háborút, az erőszakot, a terrorizmust és a szélsőségességet.

Hossein Dehqan dandártábornok (J) Irán védelmi minisztere orosz kollégájával, Sergey Shoigu-val egy sajtótájékoztatón 2015.01.20-án Teheránban, © Nasim Hírügynökség

Hossein Dehqan dandártábornok (J) Irán védelmi minisztere orosz kollégájával, Sergey Shoigu-val egy sajtótájékoztatón 2015.01.20-án Teheránban.

Szerdán Szergej Ryabkov orosz külügyminiszter-helyettes kijelentette, hogy Moszkva biztosítja az orosz építésű S-300 föld-levegő rakéta (SAM) védelmi rendszereket Teheránnak “alkalmazkodva” a 2007-es megállapodás aláírása óta történt változásokhoz.

Ryabkov azt mondta: “Az alkalmazkodásra azért van szükség, mert a mostani feltételekhez kell alakítani a megállapodást, és ezekben a pontokban tárgyalás zajlik.”

Megjegyezte, hogy a védelmi rendszerek átadására az Irán által indított per rendeződését követően kerül sor. Irán azért indított pert korábban a genfi nemzetközi választott bíróságon, mert a megállapodásban foglaltak nem teljesültek.

Oroszországnak legalább öt S-300 légvédelmi rendszert kellett volna biztosítania Irán számára a 2007-ben aláírt szerződés szerint, azonban megszegte a megállapodást, és nem adta ki a rendszereket azon az alapon, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa szankciókat hozott Irán ellen, annak nukleáris tevékenysége kapcsán.

Ugyanakkor április 13-án Vlagyimir Putyin az orosz elnök kiadott egy elnöki rendelet, amely lehetővé teszi a rakétarendszerek Iránba történő szállítását. Az intézkedést azt követően hajtotta végre az elnök, hogy április 2-án egy keretmegállapodás született Irán és az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagjának – az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Franciaország, Nagy-Britannia – plusz Németország képviselői között a svájci Lausanne városban.

Hossein Amir-Abdollahian arab és az afrikai ügyekért felelős iráni külügyminiszter-helyettes, nemrég “sikeresnek” nevezte az iráni és az orosz tisztviselők közötti tárgyalásokat az S-300 légvédelmi rendszerek Iránba történő szállításáról.

Orientalista.hu – Tia (Press TV – persianews)

Megosztom:

,
Back to Top ↑