Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2024. 02. 22.

Oroszország kész párbeszédet folytatni az Egyesült Államokkal a stratégiai stabilitásról

2024. 02. 22.

Oroszország nyitott a stratégiai stabilitásról folytatandó párbeszédre, de annak “becsületesnek kell lennie” – jelentette ki csütörtökön az orosz külügyminiszter.

Szergej Lavrov a világ 19 fejlett gazdaságát, az Európai Uniót és az Afrikai Uniót tömörítő G20 országcsoport Rio de Janeiró-i külügyminiszteri tanácskozása után csütörtökön mindamellett leszögezte, hogy Oroszország gazdaságának megerősítésével válaszol a Moszkva elleni újabb amerikai szankciókra.

Hozzátette: Oroszország azokkal az országokkal fog együttműködni, amelyek arra törekednek, hogy a gazdaság fejlesztésében “ne függjenek azoktól, akik hozzászoktak a világgazdaságban való parancsolgatáshoz, más népek kirablásához és gyilkolásához, természeti erőforrásaik és javaik elvételéhez és a rajtuk való élősködéshez”.

Lavrov kijelentette: az Egyesült Államok arra kényszerítette Németországot és sok más európai országot, hogy ne vásároljanak orosz gázt. “Kényszerítették őket, hogy hatalmas összegeket fektessenek be az amerikai cseppfolyós gáz feldolgozására alkalmas üzemek létesítésébe, és azt jóval drágábban kellett megvenniük, mint a vezetéken érkező gázt”.

Alekszej Navalnij ellenzéki politikusnak a büntetőtelepen történt halálával kapcsolatban az orosz külügyminiszter kijelentette: a Nyugatnak nincs joga beavatkozni Oroszország belügyeibe, és a Navalnij halálának független kivizsgálásával kapcsolatos követelései “szégyenletesek”. Annál is inkább, hogy a Nyugatnak “ugyanilyen gerenda a szemében” Julian Assange esete, illetve Gonzalo Lira chilei-amerikai regényírónak, újságírónak “az ukrán börtönben kínzások következtében bekövetkezett halála”.

A G20-tanácskozás szünetében Lavrov tárgyalt török kollégájával, Hadan Fikannal, akivel a gázai humanitárius helyzetet vitatták meg – közölte egy török diplomata, valamint az orosz külügyminisztérium. A diplomata szerint Hakan reményét fejezte ki, hogy “valamennyi fél részvételével történő diplomáciai megoldást találnak az ukrajnai háborúra, Törökország pedig támogat a térség stabilitásának és jólétének megőrzésére irányuló minden kezdeményezést”.

A Kreml közleménye szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök márciusban várhatóan Törökországba látogat, a török diplomata szerint a két külügyminiszter a közeljövőben esedékes magas rangú látogatásokról is szót ejtett.

Szergej Lavrov tárgyalt dél-afrikai kollégájával, Naledi Pandorral, akivel megvitatták a Dél-afrikai Köztársaság és az Afrikai Unió több más tagjának részvételét az ukrajnai konfliktus békés megoldásának keresésében – közölte az orosz külügyminisztérium.

A brazil elnöki hivatal szerint Luis Inácio Lula da Silva elnök csütörtökön fogadja Szergej Lavrovot Brazíliavárosban. Luis Inácio Lula da Silva szerdán Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel tárgyalt, akivel megvitatták a gázai és ukrajnai helyzetet.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑