Cadmus fordítás Cadmus
Szudán

2020. 12. 09.

Oroszország megállapodást írt alá Szudánnal egy haditengerészeti bázis létrehozásáról

Oroszország megállapodást írt alá Szudánnal egy haditengerészeti bázis létrehozásáról legalább 25 évre az északkelet-afrikai ország területén – derül ki az orosz közlöny honlapján kedden közölt dokumentumokból.

Az egyezmény értelmében egyszerre akár négy orosz hadihajó tartózkodhat Port Sudan kikötőjében a Vörös-tengeren. A hajók lehetnek nukleáris meghajtásúak is.

A megállapodás 25 évre szól, de ennek lejárta után tízévenként automatikusan meghosszabbodik, ha felek egyike sem emel kifogást.

A dokumentum szerint az orosz haditengerészeti támaszpont a térség békéjének és stabilitásának elősegítését szolgálja, és nem irányul más államok ellen. A bázisért cserébe Oroszország fegyvereket és hadfelszerelést szállít Szudánnak.

Az AP amerikai hírügynökség felhívja a figyelmet arra, hogy a mostani egyezmény részét képezi Moszkva erőfeszítéseinek, hogy kiterjessze haditengerészeti jelenlétét a világ számos pontján. Az orosz haditengerészet egyetlen külföldi támaszpontja az egykori Szovjetunió területén kívül a szíriai Tartúsz kikötőjében van a Földközi-tengeren.

Az orosz vezetés 49 évre kötött bérleti szerződést Damaszkusszal. Ennek a megállapodásnak az értelmében legfeljebb 11 orosz hadihajó állomásozhat a kikötőben, amelynek létesítményeit korszerűsítették és kiépítették.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑