Cadmus fordítás Cadmus
Szudán

2020. 12. 09.

Oroszország megállapodást írt alá Szudánnal egy haditengerészeti bázis létrehozásáról

2020. 12. 09.

Oroszország megállapodást írt alá Szudánnal egy haditengerészeti bázis létrehozásáról legalább 25 évre az északkelet-afrikai ország területén – derül ki az orosz közlöny honlapján kedden közölt dokumentumokból.

Az egyezmény értelmében egyszerre akár négy orosz hadihajó tartózkodhat Port Sudan kikötőjében a Vörös-tengeren. A hajók lehetnek nukleáris meghajtásúak is.

A megállapodás 25 évre szól, de ennek lejárta után tízévenként automatikusan meghosszabbodik, ha felek egyike sem emel kifogást.

A dokumentum szerint az orosz haditengerészeti támaszpont a térség békéjének és stabilitásának elősegítését szolgálja, és nem irányul más államok ellen. A bázisért cserébe Oroszország fegyvereket és hadfelszerelést szállít Szudánnak.

Az AP amerikai hírügynökség felhívja a figyelmet arra, hogy a mostani egyezmény részét képezi Moszkva erőfeszítéseinek, hogy kiterjessze haditengerészeti jelenlétét a világ számos pontján. Az orosz haditengerészet egyetlen külföldi támaszpontja az egykori Szovjetunió területén kívül a szíriai Tartúsz kikötőjében van a Földközi-tengeren.

Az orosz vezetés 49 évre kötött bérleti szerződést Damaszkusszal. Ennek a megállapodásnak az értelmében legfeljebb 11 orosz hadihajó állomásozhat a kikötőben, amelynek létesítményeit korszerűsítették és kiépítették.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑