Cadmus fordítás Cadmus
Oroszország

2023. 05. 26.

Oroszország taktikai nukleáris fegyvereket telepít Fehéroroszországba

2023. 05. 26.

Az orosz és a fehérorosz védelmi miniszter csütörtökön megállapodást írt alá arról, hogy Oroszország taktikai nukleáris fegyvereket telepít Fehéroroszországba.

A dokumentumok meghatározzák az orosz nem hadászati nukleáris fegyverek fehérorosz területen történő tárolásának rendjét.
Az aláírást követően Viktar Hrenyin kijelentette, hogy az orosz nem hadászati nukleáris fegyverek fehéroroszországi telepítése “el kell, hogy gondolkodtassa a barátságtalan országok vezetőit a térségben kialakult helyzet további eszkalálódásának megengedhetetlenségéről”.

A tárcavezető szavait a helyi védelmi tárca sajtószolgálata idézte. Hrenyin hangsúlyozta: “Ez hatékony válasz lesz a barátságtalan országok agresszív politikájára, és reményeink szerint elgondolkoztatja vezetésüket arról, hogy megengedhetetlen a helyzet további eszkalációja a térségben”.

A miniszter hozzátette: Minszk kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a fegyveres erők készen álljanak feladataik ellátására, beleértve az állam nyugati határainak védelmét is. Kifejtette, hogy a két ország közötti katonai és haditechnikai együttműködés keretében intézkedéseket hoztak a fehérorosz-orosz regionális haderőcsoport harci potenciáljának növelése érdekében, beleértve új, modern fegyverrendszerekkel – például Iszkander-M műveleti-taktikai rakéta- és SZ-400-as föld-levegő rakétarendszerrel – való felszerelését.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter elmondta, hogy a fegyverek orosz ellenőrzés alatt lesznek és csakis Oroszország használhatja majd őket. Az orosz TASS hírügynökségnek adott interjújában azt is elmondta, hogy a Nyugat már egy ideje egy ún. ,,be nem jelentett háborút,, vív Oroszország és Fehéroroszország ellen.

Oroszország részéről ez egy válaszlépés arra, hogy a nyugati államok fegyverrel látják el Ukrajnát. Továbbá azt is ellenséges lépésnek tartják, hogy Finnországgal és Svédországgal bővítik a NATO tagországok számát.

Vlagyimir Putyin orosz elnök március 25-én jelentette be, hogy Oroszország a fehérorosz fél kérésére taktikai nukleáris fegyvereket telepít a szomszédos köztársaságba, ahogyan az Egyesült Államok már régóta teszi ezt szövetségesei területén. Az orosz államfő szerint a taktikai atomfegyverek tárolására szolgáló létesítmény építése fehérorosz területen a tervek szerint július 1-jén fejeződik be.

Moszkva már átadta Minszknek az atomfegyver hordozására képes Iszkander rakétarendszert, és segítséget nyújtott a fehérorosz repülőgépek speciális lőszerek használatára való átalakításához. A fehérorosz katonák az Oroszországi Föderációban kaptak ehhez megfelelő kiképzést.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Al-Arabiya, MTI)

 

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑