Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Biztonságpolitika

2016. 03. 21.

Oroszország támadni fogja a szíriai tűzszünet megsértőit

2016. 03. 21.

Oroszország keddtől egyoldalúan katonai erőt fog alkalmazni azon fegyveres csoportok ellen, amelyek rendszeresen megsértik a szíriai tűzszünetet, amennyiben az amerikaiak nem reagálnak a Moszkva által továbbított tűzszünet-ellenőrzési javaslatra.

Szergej Rudszkoj, az orosz vezérkar hadműveleti csoportfőnökségének parancsnoka felhívta a figyelmet arra, hogy Washington még mindig nem reagált a Moszkva által március 5-én elküldött kompromisszumos tervezetre, amelyben az orosz fél azt is javasolta, hogy záros határidőn belül tartsák meg a dokumentum összehangolásának szentelt szakértői egyeztetéseket.

“Amennyiben az Egyesült Államok nem reagál a javaslatokra, Oroszország március 22-től egyoldalúan megkezdi a megállapodás végrehajtását” – mondta Rudszkoj, utalva az Moszkva és Washington által közösen kidolgozott február 22-i tűzszüneti megállapodásban foglaltakra.

Az altábornagy szerint Oroszország csak hitelt érdemlő bizonyítékok beszerzése után fog alkalmazni katonai erőt a szíriai tűzszünet megsértői ellen.

A tűzszünet ellenőrzésére vonatkozó eredeti javaslatokat Rudszkoj szerint az orosz fél február 25-én küldte el az amerikaiaknak. Ezek arra vonatkoztak, hogy miként egyeztet egymással az orosz és amerikai fél, ha tűzszünetsértést tapasztalnak, valamint arra is, hogy milyen módon lehet erőt alkalmazni a fegyvernyugvást elfogadó, de azt rendszeresen megsértő csoportok ellen. Az amerikai válasz kézhez vételét követően az oroszok március 5-re állították össze kompromisszumos javaslataikat, amelyekre Rudszkoj tábornok szerint mindeddig nem érkezett válasz.

Az orosz-amerikai megállapodás alapján február 27-én létrejött, az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) határozata által alátámasztott szíriai tűzszünet nem terjed ki a világszervezet által terrorszervezetnek minősített Iszlám Államra és a Nuszra Frontra.

Orientalista.hu

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑