Cadmus fordítás Cadmus
Régészet

2016. 05. 01.

Özönlenek a szakértők Palmyrába: cél a helyreállítás – VIDEÓ

2016. 05. 01.

Számos külföldi szakértő utazott a felszabadított Palmyra ókori romvárosába, hogy kiértékelje a dzsihádisták által okozott pusztítást. A rekonstrukciós munkák gyakorlatilag azonnal megkezdődtek azután, hogy az orosz és a szír hadsereg szakértői eltávolították az összes aknát a városból – értesült az RT.

A legtöbb palmírai oszlopsor, templom, sírhely romokban hever azután, hogy majd egy éven át barbár terroristák ellenőrizték a területet. Habár a pusztítások mértéke elképesztően nagy, a restaurátorok mindent megtesznek, hogy az ókori város ismét régi fényében ragyoghasson.

Nemzetközi szakértők sora dolgozik az ősi kövek, szobrok és díszítések megmentésén, illetve azon, hogy újraalkossák a leleteket, melyeket a 10 hónapos ISIS-megszállás alatt elpusztítottak.

“Az Iszlám Állam érkezése előtt a legfontosabb régészeti leletek 70-80%-a el lett távolítva a palmírai múzeumból. Csak a nagy szobrok, melyeket nem tudtunk elmozdítani, maradtak ott. Az ISIS zsoldosai ezen szobrok arcait bezúzták, vagy fejeiket szétverték. A szétzúzott részek darabkáit szakértők gyűjtik most össze, majd laboratóriumaikban megállapítják, mely darab mely lelethez tartozik. “ – mondta Yasir Usef, a Szír Antikvitások és Múzeumok Direktorátusának laboratóriumi igazgatója az RT-nek.

A tönkretett leletek között van a híres Allat Oroszlánja szobor is, mely nagyjából 2000 éves. A szakértők szerencséjére azonban a szétvert relikvia szinte minden egyes darabját megtalálták, így újra össze tudják azt rakni.

“Itt állunk Allat Oroszlánjának szobra előtt, melyet az ISIS terroristái romboltak le. Istennek hála, a szobor 80%-a megmaradt, így ki lehet javítani, újra lehet építeni. Négy specialista érkezett Lengyelországból, mint önkéntes, hogy elkezdjék a restaurációs munkákat a leleten, együttműködve a Szír Antikvitások és Múzeumok Direktorátusával, az UNESCO felügyelete alatt.” – jelentette Usef.

Számos antikvitás át lett szállítva más helyszínekre, hogy a specialisták ki tudják elemezni és helyre tudják állítani őket. A szakértők nem csak a leletek, de az épületek, köztük a múzeumépület állapotát is kielemzik.

A jelenlegi palmyrai helyzet az egész emberiség ügye, és nyomot fog hagyni a jövőnkön, valamint a civilizációnkon, mondta Richard Back, az Egyesült Államok egyik szenátora.

“Amit Palmyrában láthatunk, az a teljes civilizáció öröksége. Nem csak a szír államé, de a teljes emberi fajé is, és bármi történjen Szíriában, az a teljes civilizáció sorsát meg fogja határozni.” – nyilatkozta.

Az orosz mérnökök a szír hadsereggel együttműködve a múlt héten távolították el az utolsó robbanószerkezetet a városból, melynek 230 hektáros területén összesen 3000 taposóaknát találtak, valamint az egyik legnagyobb dzsihádista fegyverraktárat is meglelték, melyben több mint 12 000 különféle bombát, aknát és egyéb robbanóeszközt tároltak a terroristák.

Palmyrát 2015 májusában szállták meg az iszlamisták, majd idén március 27-én foglalták vissza a kormányerők. A palmyrai győzelmet számos szakértő az Iszlám Állam elleni harc döntő fordulatának tekinti, mely során az erőviszonyok végzetesen megváltoztak a szír kormányzat és szövetségeseik javára.

A tíz hónapos megszállás alatt olyan egyedi építészeti kincsek pusztultak el, mint a diadalív, a Baalshamin temploma, és az ikonikus, nagyjából 2000 éves Bél-templom: ezek többségében fel lettek robbantva. A helyreállítás így vélhetően hosszú időt fog igénybe venni, de a végére a Pálmák Városa újra régi fényében ragyoghat.

Orientalista.hu – Crusader                  

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑