Cadmus fordítás Cadmus
Keresztényüldözés

2014. 12. 23.

Pakisztán: A blaszfémia törvény áldozatai

2014. 12. 23.

A hírhedt jogszabály tovább szedi áldozatait. A CSI rendszeresen föltárja az eseteket, és ha megmenteni nem is mindig tudjuk az ártatlanul megvádoltakat, legalább vigaszt és anyagi támogatást nyújtunk a családjaiknak.

„Ez az iszlám győzelme” – örvendezett Qari Szálem 2014. október 16-án a lahori tárgyalóteremben. Ászja Bibi halálos ítéletét négy évvel ezelőtt ugyanitt hirdették ki. Az imám hittestvérei szakállukat simogatva magasztalják Allah dicsőségét. 2009-ben szintén ő citálta törvény elé az ötgyermekes édesanyát, aki Ittanvaliban ivott egy muszlimok számára fönntartott kútból.

A CSI munkatársai 2014. november 1-jén rejtekhelyén találkoztak Asik Maszihval, az asszony férjével. „Amikor utoljára meglátogattam Ászját a multani központi börtönben, nagyon elkeseredettnek tűnt – panaszolja a férfi. – Már föladta a reményt, hogy valaha kikerül innen és újra szabad lehet.” A legfelső bíróság ítéletére akár öt évet kell várniuk. Pakisztánban a blaszfémia (istenkáromlás) ügyekben nem az igazságszolgáltatás, hanem sokkal inkább az iszlám papok tömegtüntetése dönt, ezért aligha számíthatnak a legfelső bíróság pártatlanságára.

A CSI szintén titokban találkozott dr. Robin Szardar keresztény orvossal és feleségével, Vína asszonnyal. A hatgyermekes házaspárnak az utóbb években eddig több mint 50 alkalommal kellett lakhelyet változtatnia, mert a mecsetekben ellenük heccelték a muszlimokat. A család békében élt mindaddig, míg egy cipőkereskedő mobil boltját közvetlenül az orvos klinikája elé nem telepítette. Az árus 2008. május 4-én azzal vádolta meg az orvost, hogy Mohamed szakállát egy szikhhez merte hasonlítani. A 2008. május 16-i pénteki nagyima után a föltüzelt fanatikus tömeg dr. Szardar háza előtt tüntetett. A megfélemlített családnak az utolsó pillanatban sikerült elmenekülnie.

Ugyanez történt egy másik keresztény családdal, akik két kisgyermekükkel hetekig egy pincében húzták meg magukat. A CSI 2014. november 4-én kereste föl őket. Eujan és Farhat egy februári támadás óta nem talál nyugalmat. Mivel a tettesek a titkosszolgálat tagjai, megzsarolták Eujant, hogy ne leplezze le őket. Egyik rokona, aki kiállt mellette, júliusban gyanús körülmények között halálos fejlövést kapott. A gyilkos ismeretlen. Amikor a házaspár haladékot kapott az iszlámra térésre, inkább elmenekültek. A zsarolók novemberben megtalálták a kismamát, de hosszú kihallgatás után elengedték. A család egyetlen esélye az életben maradásra, ha külföldre menekülhetnek.

A vallási erőszak ugyanaznap, amikor a CSI munkatársai Eujannal és Farhattal beszéltek, fölforgatta a Lahore melletti Chak59 nevű falu életét. A téglagyári munkás Shahzad és felesége, Shama Maszih is az iszlámisták célpontja lett. Azzal vádolták meg őket, hogy Korán lapokat égettek el. A dühöngő csőcselék előbb mindkettőjük lábát eltörte, majd a terhes nőt férjével együtt a téglaégető kemencébe dobták, ahol élve megégtek. Négy kicsi árva gyászolja őket.

A blaszfémia törvénynek más áldozatai is vannak, köztük a kétségbeesett Aszmat édesanya. 24 éves Makesh nevű fia már több mint egy éve előzetesben van. Vagy Naszím, akinek a férje, Shahzad nyolc éve ül a gudzsranvalai börtönben, és szabadulására nincs semmi esély.

Az egész civilizált világnak tiltakoznia kéne az ellen az égbekiáltó igazságtalanság és jogtiprás ellen, amit Pakisztán keresztényeivel az iszlám nevében elkövetnek. Nemrég Moszkvából kaptak megerősítést a blaszfémia törvény áldozatai: Kirill pátriárka, az orosz-ortodox egyház feje 2014. november 4-én mély aggodalmát fejezte ki Mamnoon Huszein pakisztáni államelnöknek az Ászja Bibire kiszabott halálos ítélet miatt, kérve, hogy mentsék meg az életét.

Részlet Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája leveléből:

„Ászja Bibi 2014. október 16-án a lahori felső bíróság által megerősített halálos ítéletének híre mélyen megrendített…

Ászja Bibi kivégzése helyrehozhatatlan veszteség lenne egész családja számára, súlyosan csorbítaná az iszlám-keresztény párbeszédet és növelné a feszültséget keresztények és muzulmánok között Pakisztánban, sőt az egész világon.

Híveink milliói támogatják mindazokat, akik világszerte védelmükbe veszik a keresztény Ászja Bibit, hogy megmentsék az életét.”

Orientalista.hu – CSI Magyarország

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑