Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2021. 11. 22.

Pénzért cserébe a kurdok szabadon engedik a terroristákat

2021. 11. 22.

A pénz ellenében szabadult foglyok nyilatkozatot írnak alá, amelyben megígérik, hogy nem csatlakoznak újra fegyveres szervezetekhez. A lakosok kezdik elveszíteni annak reményét, hogy következménye lesz az Iszlám Állam által elkövetett bűnöknek – közölte a Portfolio.hu.

Két kiszabadult férfival készült interjú és hivatalos dokumentumok szerint az északkelet-szíriai börtönökért felelős kurd vezetésű erők, pénzért cserébe foglyokat engednek szabadon egy „megbékélési” program keretében a börtönökből, amelyekben körülbelül tízezer, az Iszlám Állammal való kapcsolattal vádolt férfi tartózkodik.

A tárgyalás nélkül bebörtönzött szíriai férfiak 8000 dollár pénzbírságot fizethetnek, hogy kiszabaduljanak – derül ki a szabadulási űrlap másolatából a Guardian beszámolója szerint.

Az egyezség részeként a szabadult foglyok nyilatkozatot írnak alá, amelyben megígérik, hogy nem csatlakoznak újra fegyveres szervezetekhez, és elhagyják Észak- és Kelet-Szíria azon részeit, amelyek a kurdok vezette Szíriai Demokratikus Erők (SDF) ellenőrzése alatt állnak.

A körülbelül 8000 szíriai és iraki férfit, akiket azzal vádolnak, hogy az Iszlám Állam tagjai, és további 2000 külföldi,t akiket nem repatriáltak, három túlzsúfolt, SDF által irányított börtönben tartják fogva Szíria északeleti részén.

A Deir Ezzorból származó Abu Mohamed 2014-ben egy harci egységet vezetett az SDF elleni csatában, amely Kobani városáért folyt. Túlélt öt évet a fronton, mígnem 2019-ben Baghúzban letartóztatták, majd idén januárban helyezték szabadlábra a családjával.

A korábbi fogoly kínzásról és rossz bánásmódról számolt be a Hasekeh börtön kapcsán. Az SDF korábban cáfolta a börtönökben uralkodó állapotokról szóló információkat.

Rakkaiakként úgy gondoljuk, hogy a veszélyes emberek szabadon bocsátása csak pénz kérdése. Az SDF nem törődik azokkal a bűnökkel, amelyeket ezek az emberek ellenünk követtek el. Ez csak egy módja annak, hogy az SDF több pénzt szerezzen – mondta Moháb Nasszer civil társadalmi aktivista.

A teljes és eredeti írást itt olvashatják el.

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑