Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2020. 02. 04.

Pompeo meghívta Washingtonba a szudáni katonai tanács vezetőjét

2020. 02. 04.

Az Egyesült Államok vasárnap meghívta Abdel Fattah Al-Burhan tábornokot, a szudáni katonai tanács vezetőjét, hogy látogasson el Washingtonba. Omar Al-Bashir egykori szudáni elnök megbuktatása óta ugyanis a szudáni katonai tanács jobb viszonyra törekszik az Egyesült Államokkal.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter egy decemberi telefonbeszélgetés során hívta meg Washingtonba Barhan tábornokot. A beszélgetés során felmerült annak a lehetősége, hogy a két ország között 23 év kihagyás után újra nagyköveti szintre emelik a diplomáciai kapcsolatokat és nagykövetséget nyitnak egymás országaiban.

Washington és Khartoum között évtizedekig feszült volt a viszony, azonban Bashir elnök 2019-es megbuktatása óta ez folyamatosan javul.

A hivatalos források szerint a látogatás célja a kétoldalú kapcsolatok megbeszélése. A találkozó pontos dátumát nem jelentették be, de a hivatalos források szerint hamarosan sor kerül rá.

A szudáni miniszterelnök Abdalla Hamdok már ellátogatott Washingtonba, Burhan tábornok azonban csak a környező országokba és Moszkvába látogatott el idáig.

A két ország közti feszültség egyik oka az volt, hogy Washington 1993-ban Szudánt a ,,terrorizmust támogató országok,, közé sorolta. Bashir elnök iszlamista kormánya ugyanis jó kapcsolatokat ápolt az amerikaiak szerint ,,terrorista csoportokkal,,. Tavaly novemberben azonban Szudán lekerült erről a listáról.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Al-Arabiya)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑