Cadmus fordítás Cadmus
Haditechnika

2019. 03. 23.

Putyin elnök a világ legjobb katonai repülőgépének nevezte a SU-57 típusú vadászgépet

2019. 03. 23.

Az orosz elnök ezt egy március 19-én tartott sajtó konferencián nyilatkozta a 2019-ben hadrendbe állított új generációs orosz vadászgépekről. 

,,Ez most a legjobb repülőgép, a világ legjobb gépe.,,..,,Nincs még egy olyan repülőgép mely olyan jól repül mint a miénk.,,

Putyin elnök személyesen kísérte figyelemmel az új generációs vadászgép fejlesztését a 2000-es évek közepétől. A géphez a SU-27 típusú vadászgépet vették alapul, mely még 1985-ben állt hadrendbe. Ezt természetesen azóta szinte extrém módon modernizálták. A vadászgép tesztelése pedig a szíriai konfliktus során történt. 2018 februárjában vezényelték őket először Szíriába ahol a terroristák állásait bombázták.

A vadászgépből eddig csupán egy tucatot gyártottak, nagyobb megrendelésre azonban 2020-tól számítanak. A SU-57 típusú vadászgép kifejlesztése az amerikai F-22 Raptor ötödik generációs gép fejlesztésére volt a válasz. A Raptor 2005 decemberében állt hadrendbe. A SU-57-es vadászgépet a manőverező képessége teszi kivételessé, melyet tovább fejlesztettek mint korábban a SU-35 esetében.

Az orosz kormány azt is bejelentette, hogy a SU-57 típusú vasászgépet hatodik generációs géppé fejlesztik tovább, mely sokkal hatékonyabb lesz mint az amerikai F-22 és a kínai J-20-as ötödik generációs vadászgépek. Az új hatodik generációs géphez már új fegyver rendszereket is fejlesztettek ki. Putyin elnök bejelentése szerint ilyen például az új K-77 típusú levegő-levegő rakéta. Ezen kívül felszerelik az R-37 típusú, 400 kilométeres hatótávolságú levegő-levegő rakétával, mely ún. ,,AWACS Killer,, tulajdonságú és láthatatlan az ellenséges radarok számára.

Putyin elnök megerősítette, hogy jelentős összeget fognak befektetni az új vadászgép és az új fegyverek korszerűsítésére. Továbbá támogatják az új kutatásokat és az új eszközök sorozatgyártását.

Orientalista.hu – Al-Isfahani (military watch magazine)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑