Cadmus fordítás Cadmus
Esemény

2015. 02. 23.

Putyin kontra Putyin – Budapest, 2015. február 16-17.

2015. 02. 23.

 2015. februárjában Vlagyimir Putyin Budapestre látogatott. Február 16-án a Humán Platform ellentüntetést szervezett. Február 17-én két rokonszenv demonstráció is volt Budapesten. Míg az előzőt a gyűlölködő ordibálás, addig a másik kettőt a békés, csendes felszólalások jellemezték.

Mindhárom helyszínen kint jártam kamerával és rögzítettem, amit tudtam. A felszólalásokat kivágások nélkül adom közre, és igyekeztem kontrasztba állítani az ellentétes eseményeket.

Eredetileg azt terveztem, hogy a filmben magam is kommentálok néhány momentumot, azonban inkább úgy döntöttem, a kedves néző maga döntse el, melyikkel tud azonosulni inkább.

A Putyin-ellenes tüntetés közben sokszor megfogalmazódott bennem egy mondat: vak vezet világtalant. Sokan voltak – már ha 2-3000 ember soknak nevezhető. Pénz is volt teherautóra és hangosításra. Igaz, néha nem tudtam eldönteni, hogy végül is ki ellen tüntetnek, mert hol “Ruszkik haza, vesszen Putyin!”, hol “Orbán takarodj!, hol pedig “Nem kell Paks!” volt a jelszó. A menet a Keleti pályaudvartól a Nyugati pályaudvarig ment, a vezérszónok egy ismeretlen fiatalember volt, aki vehemensen szidta az orosz és magyar diktatúrát, a korrupciót, és a többi és a többi. Vélhetően hiányos tudásából fakadóan hallgatott el néhány tényt arról, hogy az ukrán puccsot a CIA szervezte NATO mesterlövészekkel, hogy az USA tart fenn törvényen kívüli fogolytáborokat, hogy az USA vette körül Oroszországot támaszpontokkal és nem fordítva.

A kormány korrupcióján való felháborodásán teljes mértékben egyet tudok érteni, de nem hangzott el megoldás, vagy kivezető alternatíva, csak a jelenlegi rendszer szidalmazása. Az, hogy a magyar nemzet a nyugathoz akar tartozni és mindig oda tartozott, szintén kissé sántikált nekem, hiszen letagadja a keleti gyökereinket, letagadja a keleten élő testvérnépeinket. Ez a rész is felemásra sikeredett.

 

A színpadon felszólaló hölgy – ha jól emlékszem valamilyen energia-klubtól – felszólalásában elmondta, hogy minden, ami energia, az nyugatról jön. Csak az orosz gázt és olajat felejtette el valahogyan. Azzal egyetértek, hogy Magyarországnak is a megújuló energiákra kell támaszkodniuk – vagy kellene, de a gondolati azonosság itt ki is merül.

Összességében az oroszfób, gyűlölködő, néhol őrjöngő tüntetés nem volt számomra szimpatikus – vélhetően sem a szervezők, sem a résztvevők nem ismerik Carl Gustav Jung (nyugati, nem orosz) filozófus azon kijelentését, miszerint “Ha ellene vagy, mellette vagy!” – vagyis amit a gondolataiddal akár pozitív, akár negatív előjellel erősítesz, annak adsz energiát.

Miért is vezetett vak világtalant? Az emberek többségének – a szervezőknek sem – fogalmuk sem volt arról, hogy miért is utálják Putyint, nem ismerik az Oroszország elleni szankciók és lejárató kampányának valódi hátterét. És ami rosszabb: az sem derült ki, mit akarnak valójában – csak az, hogy mit nem.

A másik két rendezvényen sokkal kevesebben voltak, a technika is szegényesebb volt, de jóval színesebbek voltak a felszólalások – ezek a beszédek mind a békét éltették, nem gyűlölködtek, és inkább előremutatók voltak, mint romboló jellegűek. Az orosz követség mellett felszólaltak Szlovákiából és egy Magyarországon élő szíriai polgár is. Nehezményeztem azt a simulékonyságot, amellyel megbocsájtottak a magyar kormánynak sok mindent, de végül is ez a rendezvény nem Orbánról, hanem Putyinról szólt.

A Belvárosban az Eurázsiai Népszövetség és orosz szimpatizánsok vonultak békésen, majd néhány beszéd után (magyarul és oroszul) mécseseket gyújtottak a  Novorussia területén elhunyt civil, és honvédő személyek emlékére.

Emberiseg.hu

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑