Cadmus fordítás Cadmus
 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Szíriai konfliktus

 • Terrorhullám a Száhel-övezetben

 • Izraeli légicsapások Szíriában

 • Nigeri válság

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Amerikai megszállás

 • Tajvani konfliktus

 • Időjárás

Diplomácia

2018. 02. 03.

Putyin támogatásáért Szocsiba utazik Abbasz

2018. 02. 03.

Miután Mahmud Abbasz palesztin elnök kijelentette, hogy az Egyesült Államokat már nem tekinti “becsületes közvetítő partnernek” a békefolyamatokhoz Izraellel, a Palesztin Hatóság megpróbálja meggyőzni Oroszországot, hogy vállaljon szerepet a konfliktus megoldásában.

A Palesztin Hatóság elnöke, Mahmud Abbasz a hírek szerint február 12-én találkozik Szocsiban Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Abbász el fogja mondani Putyinnak, hogy a palesztinok nem hisznek abban, hogy a Trump-kormány képes lenne bármiféle “konstruktív” vagy “pozitív” szerepet játszani a béke megteremtése érdekében tett erőfeszítésekben. A Palesztin Hatóság elnöke ezzel párhuzamosan arra törekszik, hogy növelje az EU szerepét is a békefolyamatokban.

A Palesztin Hatóság és az amerikai közigazgatás között nagyon feszült a viszony, mióta Trump tavaly decemberben elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként. Az amerikai fenyegetések az ENSZ Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Hivatala a Közel-Keleten ügynökség pénzeszközeinek csökkentésére csak tovább rontottak a helyzeten.

“Reméljük, hogy Oroszország és az EU lépni fog, hogy kitöltsék az űrt,”- mondta a Palesztin Hatóság tisztviselője.

“Hisszük, hogy ezeknek az országoknak nagyobb szerepet kéne játszaniuk a békefolyamatban, miután a Trump-kormány politikája ellenséges volt a palesztinokkal szemben, és Izraelt részesítette előnyben.”

Abbasz csütörtökön két vezető orosz tisztviselővel találkozott rámalláh-i irodájában, Nikolai Patrushevvel, a biztonsági tanács titkárával és Mihail Bogdanov külügyminiszter-helyettessel.

A Palesztin Felszabadítási Szervezet főtitkára, Saeb Erekat és a Palesztin Hatóság központi hírszerzési vezetője, Majed Faraj is részt vett az orosz küldöttekkel folytatott találkozón.

A Wafa hírügynökség szerint Abbasz közölte velük, hogy a Palesztin Hatóság érdekelt az Oroszországgal fenntartott kapcsolatok fejlesztésében és megerősítésében. Valamint kifejezte háláját Oroszország palesztinokat támogató tevékenységéért.

Abbasz hangsúlyozta Oroszország politikai álláspontjának fontosságát, mivel “nagy súlya van a nemzetközi színtéren és a kvartett részeként, amelynek továbbra is tisztességes és igazságos szerepet kell játszania.”

Oroszországon kívül a 2002-ben Madridban alapított Kvartett magában foglalja az ENSZ-t, az Egyesült Államokat és az Európai Uniót.

A Wafa idézte az orosz tisztviselőket, miszerint Putyin már nagyon várja a találkozót a Palesztin Hatóság elnökével. A küldöttek megerősítették Oroszország folyamatos támogatását a palesztinok számára és erőfeszítéseit a közel-keleti béke megteremtésére.

A palesztin elnök február 20-án ritka eseményként beszédet fog mondani az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt, közölte a tanács elnöke csütörtökön.

Izrael ENSZ-nagykövete, Danny Dannon azt mondta, Abbasz beszéde csak rontani fogja a közvetlen béketárgyalások esélyét Izraellel.

Orientalista.hu – Újkelet, The Times of Israel

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑