Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2018. 02. 03.

Putyin támogatásáért Szocsiba utazik Abbasz

2018. 02. 03.

Miután Mahmud Abbasz palesztin elnök kijelentette, hogy az Egyesült Államokat már nem tekinti “becsületes közvetítő partnernek” a békefolyamatokhoz Izraellel, a Palesztin Hatóság megpróbálja meggyőzni Oroszországot, hogy vállaljon szerepet a konfliktus megoldásában.

A Palesztin Hatóság elnöke, Mahmud Abbasz a hírek szerint február 12-én találkozik Szocsiban Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Abbász el fogja mondani Putyinnak, hogy a palesztinok nem hisznek abban, hogy a Trump-kormány képes lenne bármiféle “konstruktív” vagy “pozitív” szerepet játszani a béke megteremtése érdekében tett erőfeszítésekben. A Palesztin Hatóság elnöke ezzel párhuzamosan arra törekszik, hogy növelje az EU szerepét is a békefolyamatokban.

A Palesztin Hatóság és az amerikai közigazgatás között nagyon feszült a viszony, mióta Trump tavaly decemberben elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként. Az amerikai fenyegetések az ENSZ Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Hivatala a Közel-Keleten ügynökség pénzeszközeinek csökkentésére csak tovább rontottak a helyzeten.

“Reméljük, hogy Oroszország és az EU lépni fog, hogy kitöltsék az űrt,”- mondta a Palesztin Hatóság tisztviselője.

“Hisszük, hogy ezeknek az országoknak nagyobb szerepet kéne játszaniuk a békefolyamatban, miután a Trump-kormány politikája ellenséges volt a palesztinokkal szemben, és Izraelt részesítette előnyben.”

Abbasz csütörtökön két vezető orosz tisztviselővel találkozott rámalláh-i irodájában, Nikolai Patrushevvel, a biztonsági tanács titkárával és Mihail Bogdanov külügyminiszter-helyettessel.

A Palesztin Felszabadítási Szervezet főtitkára, Saeb Erekat és a Palesztin Hatóság központi hírszerzési vezetője, Majed Faraj is részt vett az orosz küldöttekkel folytatott találkozón.

A Wafa hírügynökség szerint Abbasz közölte velük, hogy a Palesztin Hatóság érdekelt az Oroszországgal fenntartott kapcsolatok fejlesztésében és megerősítésében. Valamint kifejezte háláját Oroszország palesztinokat támogató tevékenységéért.

Abbasz hangsúlyozta Oroszország politikai álláspontjának fontosságát, mivel “nagy súlya van a nemzetközi színtéren és a kvartett részeként, amelynek továbbra is tisztességes és igazságos szerepet kell játszania.”

Oroszországon kívül a 2002-ben Madridban alapított Kvartett magában foglalja az ENSZ-t, az Egyesült Államokat és az Európai Uniót.

A Wafa idézte az orosz tisztviselőket, miszerint Putyin már nagyon várja a találkozót a Palesztin Hatóság elnökével. A küldöttek megerősítették Oroszország folyamatos támogatását a palesztinok számára és erőfeszítéseit a közel-keleti béke megteremtésére.

A palesztin elnök február 20-án ritka eseményként beszédet fog mondani az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt, közölte a tanács elnöke csütörtökön.

Izrael ENSZ-nagykövete, Danny Dannon azt mondta, Abbasz beszéde csak rontani fogja a közvetlen béketárgyalások esélyét Izraellel.

Orientalista.hu – Újkelet, The Times of Israel

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑