Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2022. 11. 26.

Rakétatámadás ért egy amerikai katonai bázist Szíriában

2022. 11. 26.

Rakétatámadás érte az Egyesült Államok vezette nemzetközi terrorellenes koalíció erőinek egyik illegális bázisát az észak-szíriai Haszaka tartomány déli részén.

Az amerikai haderő közel-keleti térségért felelős parancsnokságának (CENTCOM) szombati közleménye szerint két rakéta robbant a bázison, de senki nem sérült meg és kár sem keletkezett.

A szíriai kurdok vezette Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű milíciaszövetség tagjai átvizsgálták a rakéták lezuhanásának helyét, és találtak egy harmadik, fel nem robbant rakétát is.

Azt egyelőre nem tudni, ki és honnan indította a rakétákat.

Joe Buccio, a CENTCOM szóvivője azt mondta, hogy “az ilyen jellegű támadások veszélyeztetik a koalíciós erőket és a civileket, és aláássák a nehezen megszerzett stabilitást és biztonságot Szíriában és a régióban.”

A szíriai konfliktus 2011-es kitörése óta az Egyesült Államok több mint egy tucat illegális katonai bázist alakítiott ki Szíria északi, keleti és déli területein. A terroristák és az iszlamisták ellen harcoló Szíriai Arab Hadsereg ellen rendszeresen ezekből az irányokból érkeznek a terroristák támadásai.

A nemzetközi felhatalamzás nélkül jelen lévő amerikai erők a kurdokkal közösen Szíria több mint negyedét tartja megszállás alatt. Szíria éléskamrájaként ismert Al-Jazeera területek nem csak az ország gabonakészletét adja, hanem a legjelentősebb kőolaj mezők is  ezen a területen vannak.

Az amerikai és kurd csapatok illegálisan termelik ki a kőolajat majd a fekete piacon értékesítik. Ezt még a volt amerikai elnök Donald Trump is elismerte, hogy csak az olajért vannak jelen Szíriában és nem adják ki a kezükből.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑