Cadmus fordítás Cadmus
Európa

2019. 07. 27.

Repesnek a törökök, hogy az “ottománok unokája” lett az új brit miniszterelnök

2019. 07. 27.

Az “ottomán unokáról” és annak török örökségéről írnak a lapok Boris Johson miniszterelnökké választása kapcsán Törökországban – írja a Reuters. Johnson dédnagyapja ugyanis Ali Kemál, az Ottomán Birodalom utolsó belügyminisztere is volt egyben, és akinek szellemi öröksége a mai napig büszkeséggel tölti el a törökök jó részét.

Egyes lapok egyenesen csak “Boris a török” néven emlegetik az új miniszterelnököt, akinek gyökerei Cankiribe nyúlnak vissza – ez volt ugyanis dédnagyapja szülővárosa. A falusiak rendkívül büszkék rá, hogy az ő településük “szülöttje” ilyan magas pozíciót tölt be. Mint mondják, Johnson ikonikus, rendezetlen szőke haja is török örökségének része, a dédapa családját ugyanis a faluban csak “szőke fiúk házának” hívták a faluban, mivel nekik is ugyanilyen világos hajuk volt.

Csakúgy, mint Boris, a dédpapa is újságíróként kezdte pályafutását, és innen avanzsált át a politikába. Ez a lépés azonban végzetesnek bizonyult számára, a birodalom fennállásának utolsó napjaiban ugyanis nacionalista érzelmű török harcosok elfogták és meglincselték a minisztert.

Erdogan sokat vár Johnsontól

A török kapcsolódás miatt Erdogan elnök azt reméli, hogy Johnson alatt megerősödnek majd a török-brit kötelékek, és az Európa-Törökország kapcsolat is új lendületet kap. A török külügyminiszter szintén ezen a véleményen van, ezért gratulációjához megosztott egy videót is Johnson-ról, melyben az török gyökereiről beszél egy korábbi, ankarai látogatás kapcsán.

Ez a megelőlegezett bizalom enyhén szólva is kérdéses, mivel több, enyhén szólva is problémás kijelentést tett Törökországgal kapcsolatban az elmúlt években, és épp Johnson volt az, aki még a brexit-népszavazás előtt levélben kérte arra David Cameron egykori miniszterelnököt, hogy vétózza meg az EU-Törökország közötti vízummentességet és a törökök uniós tagokká válását az uniós tárgyalások kapcsán.

Később, 2016-ban első díjat nyert egy Erdogant gúnyoló limerick-jével. A verset arra a pályázatra küldte be, melyet egy brit magazin hirdetett meg és melynek kiírása szerint Erdoganra nézve “a lehető legmocskosabbnak és legsértőbbnek” kell lennie. Mikor személyesen találkozott Erdogannal még külügyminiszterként, azt mondta, a török elnök nem említette az esetet.

A török lapok viszont előszeretettel említik fel azt az esetet, mikor még 2012-ben Johnson maga mesélte el, hogy a fekete-tengeri provinciában, Erdogan családjának tágabb pátriájában, Rize-ben járva hallott arról a mendemondáról, hogy csak abból válhat miniszterelnök, aki tud játszani a tájegység jellegzetes hangszerén, a kemencén. Ez pedig szöget ütött a fejébe, és maga is megpróbálkozott a dologgal.

A hagyományos húros hangszer mestere ugyan nem lett, de sikerült megszólaltatnia azt, melyet egy videófelvétel is bizonyít. “A kemence végül szerencsét hozott” – állapította meg a kormányzati török lap éles elméjűen.

Euronews

 

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑