Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2019. 05. 22.

Sikertelen volt a Hama tartományi tűzszüneti kezdeményezés, folytatódnak a harcok

2019. 05. 22.

Május 17-én és 18-án a Szíriai Légvédelem számos nem azonosított légi célt semmisített meg Damaszkusz felett és a déli országrészben. Mindkét esetben az elfogott légi célok a dél-szíriai határról érkeztek, az Izraellel közös fegyverszüneti vonalról.

Néhány médiaforrás szerint a Szíriai Légvédelem izraeli támadásokat hárított el. Habár robbanásokat nem jelentettek Damaszkuszból és azonos nevű tartományából, valamint szíriai kormánypárti források sem mutattak be rakéta vagy bomba maradványokat. A légi elfogások részletei nem tisztázottak.

Ugyanakkor a damaszkuszi kormány és Oroszország újabb békekezdeményezést tett az Idleb tartomány megszállva tartó militánsoknak. Május 18-án a Szíriai Arab Hadsereg egyoldalú tűzszünetet jelentett be és leállította az Idleb tartomány körüli hadműveleteket, pontosan Észak-Hamaban.

A militáns csoportok a megszokott módon válaszoltak a bejelentésre. Ugyanazon a napon nem irányított rakétákat lőttek ki az Oroszország által használt Hmeimim légi bázisra és a közeli Akarashir és Hwaiz falvakra. A tüzérségi támadásban egy polgári személy meghalt és többen megsebesültek. Az orosz fegyveres erők állományában nem volt veszteség és a légi támaszpont létesítményeiben sem keletkezett anyagi kár.

A Hajat Tahrir Al-Sham (Al-Kaida vezetésű) terrorista koalíciói és a Szíriai Arab Hadsereg között szintén folytatódtak az összecsapások Lattakia tartomány északi részén. Május 19-én a militánsok azt állították, hogy a hadsereg klór tartalmú tüzérségi lőszereket használt a térségben. Habár dzsihádista források szerint nem volt veszteség a „gáztámadás” során. Északnyugat-Hamaban a militánsok több támadást hajtottak végre irányított páncéltörő rakétákkal.

Ezek a fejlemények újból megerősítik, hogy a tűzszünetei egyezmény nem működik azokban a térségekben, ahol nagy számban vannak jelen a Hajat Tahrir Al-Sham (szíriai Al-Kaida frakció) fegyveresei. Ha a Szíriai Arab Hadsereg és szövetségesei végre akarják hajtani a tűzszüneti egyezményt, akkor ez valószínűleg az Északnyugat-Hamaban zajló hadművelet végét jelenti.

Eközben Északkelet-Szíriában a kurd-vezetésű „Szíriai Demokratikus Erők” (SDF) és az USA vezette koalíció folytatják erőfeszítéseiket, hogy megszilárdítsák uralmukat a megszállt országrészekben. Az SDF és a koalíció külön figyelmet szentel az Eufrátesz-folyó keleti partján bujkáló ISIS terroristasejtek felszámolására.

Amennyiben az SDF milíciái és a szíriai kormány közötti kapcsolatok a jelenlegi alacsony szinten maradnak, akkor az USA vezette koalíció ki fogja használni a helyzetet, hogy a gyakorlatban amerikai protektorátussá tegye a megszállt Északkelet-Szíriát.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Forrás: SouthFront.org

 

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑