Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2023. 07. 11.

Szaúd-Arábia és az Öböl-menti országok szorosabbra fűzik kapcsolataikat Oroszországgal

2023. 07. 11.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn találkozott Faisal Bin Farhan szaúdi külügyminiszterrel akivel a két ország kapcsolatiról tárgyaltak, valamint arról, hogy hogyan lehet szorosabbra fűzni az Oroszország és Szaúd Arábia közötti együttműködést.

A napokban Moszkvában került megrendezésre az Öböl-menti országok együttműködési tanácsának (Gulf Cooperation Council) és Oroszországnak a közös csúcsértekezlete.

Szergej Lavrov azt nyilatkozta, hogy Oroszország valamennyi Öböl-menti országgal együttműködésre törekszik. Éppen ezért Szaúd-Arábiával és a többi állammal is megvizsgálják a két- vagy többoldalú kapcsolatok fejlesztésének lehetőségét.

Az orosz külügyminiszter szerint Szaúd-Arábia szerepe jelentősen megnövekedett a globális energiapiacon, főleg az ukrán fegyveres konfliktus kezdete óta. Éppen ezért Oroszország kiterjeszti befolyását a közel-keleti, különösen az Öböl-menti régióban és így nem túl sikeres a nyugati államok Oroszország elszigetelésére irányuló stratégiája.

A moszkvai csúcstalálkozón Oroszország és az Öböl-menti országok egy együttműködési tervet fogadtak el a 2023 és 2028 közötti időszakra. Az orosz kormány és az orosz nagyvállalatok olyan jelentős közel-keleti cégekkel kötöttek megállapodást, mint a szaúdi Aramco, vagy a Qatar Petroleum. Az energia szektor és az olajipari együttműködéseken kívül a tárgyalásokon fontos szerepe volt a hadiiparnak és meghatározó védelmi együttműködések is születtek.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Al-Arabiya)

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑