Cadmus fordítás Cadmus
Gazdaság

2016. 04. 18.

Szaúd-Arábia megnevezi az olajkitermelés leállításának feltételeit

2016. 04. 18.

A szaúdi trónörökös és egyben Honvédelmi Miniszter Mohamed bin Salman hangsúlyozta, hogy országa csak akkor állítja le az olajkitermelést, hogy ha más olajkitermelők is hoznak ilyen elhatározást, beleértve Iránt – közölte a Bloomberg ügynökség.

A hírügynökség április 16.-án szombaton tudatta Mohamed bin Salman szavait, azaz hogy nem fagyasztja be a termelést, hogyha mások ezzel nem értenek egyet a vasárnapi ülésen, Dohában.

A miniszter hozzátette, hogy Szaúd-Arábia nem szorul rá a magas olajárakra, ahhoz hogy sikeresen fejlesszék a gazdasági szektorukat. Azt mondta, az alacsony olajárak nem Szaúd-Arábia problémája.

A király, Salman bin Abdul-Aziz Al-Saud korábban azt mondta, hogy országa olajkitermelése az elmúlt hónapban elérte a napi 10 millió hordó mennyiségét, és képes lenne még növelni annak kitermelését úgy, hogy azonnal elérje a napi 11.5 millió termelést, továbbá 6-9 hónapon belül pedig a napi 12.5 millió hordót.

Oroszország, Szaúd-Arábia, Katar és Venezuela megállapodtak az április 17.-ei dohai találkozóban, hogy 2016-ban fenntartsák az átlagos olajtermelést az idei januári szinten, hogy támogassák a világpiaci olajárakat, de csak akkor, ha több gyártó is kezdeményezi az ehhez való csatlakozást.

Az olajtermelő és kőolaj-exportáló országok szervezetének a találkozójára (melyen a szervezet tagállamai és azon kívüli országok is részt vesznek) vasárnap került sor, hogy megvitassák az olajkitermelés esetleges befagyasztását.

Orientalista.hu – Syriana

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑