Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2021. 03. 22.

Szaúd-Arábia új békekezdeményezéssel állt elő jemeni háború rendezésére

2021. 03. 22.

Szaúd-Arábia új békekezdeményezést terjesztett elő hétfőn a jemeni polgárháború rendezése érdekében, egyebek mellett országos tűzszünetet helyezve kilátásba az ENSZ felügyelete alatt – jelentette be a szunnita királyság külügyminisztere.

Feiszal bin Farhán Ál Szaúd tájékoztatása szerint a szaúdi tervezet magában foglalja a szanaai repülőtér és a hodeidai kikötő újranyitását, lehetővé téve az élelmiszer és az üzemanyag behozatalát, valamint a tárgyalások újraindulását a Rijád támogatását élvező kormány és az iráni segítségben részesülő síita húszi lázadók között.
A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a kezdeményezés azonnal hatályba lép, ahogy a felkelők elfogadják azt.

A húszik szóvivője, Mohammed Abdul-Szalam azonban kisebbítette a kezdeményezés jelentőségét, mondván, az nem tartalmaz semmi újat. Hozzátette, hogy ennek ellenére folytatják a tárgyalásokat Szaúd-Arábiával, Ománnal és az Egyesült Államokkal a békés rendezés érdekében.

Abdul-Szalam mindemellett hangsúlyozta, hogy a kikötők és repterek megnyitása nem kezelhető nyomásgyakorlási eszközként.

A jemeni kormány üdvözölte a szaúdi kezdeményezést.

Hírügynökségek megjegyzik, hogy Szaúd-Arábia lépésének hátterében az állhat, hogy a lázadók fokozták drón- és rakétatámadásaikat a királyság olajlétesítményei ellen, rövid ideig megingatva ezzel a globális olajárakat a koronavírus-járvány közepette. Másrészt Rijád igyekszik javítani arculatán, tekintettel Joe Biden amerikai elnökre, aki már a választási kampány során pellengérre állította a királyságot az emberi jogok megsértése miatt.

Jemenben 2014 óta polgárháború dúl az Irán támogatását élvező húszik és a szaúdi királysággal szövetséges, nemzetközileg elismert kormány erői között. A felkelők elűzték az országból a hivatalosan elismert kormányt, amely jelenleg Szaúd-Arábiában működik. Rijád szövetségeseivel 2015 tavaszán katonailag is beavatkozott a konfliktusba, amely miatt az ország mintegy 28 milliós lakosságának tetemes részét immár éhínség fenyegeti. Szaúd-Arábiát komoly nemzetközi bírálatok érik a civil áldozatokat is követelő légicsapásai, illetve a jemeni élelmiszer-ellátást veszélybe sodró embargója miatt.

Egyelőre nem világos, hogy a kezdeményezésnek lesz-e foganatja, egy egyoldalú szaúdi tűzszünet tavaly összeomlott.
A harcok jelenleg az olajban gazdag Márib tartomány azonos nevű székhelyére összpontosulnak. Ráadásul az arab koalíció vasárnap bombázta a lázadók kezén lévő fővárost, Szanaát. Az ENSZ helyi missziója szerint légicsapás ért egy élelmiszer-feldolgozó vállalatot is Hodeida kikötőjében.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑