Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2016. 01. 06.

Szaúd-Arábia vádaskodik, de békét is kötne Iránnal

2016. 01. 06.

Szaúd-Arábia ENSZ-nagykövete szerint országa és Irán nem született ellenségei egymásnak, és Rijád kész helyreállítani a diplomáciai kapcsolatokat Teheránnal.  

Abdallah Al-Muallimi újságíróknak tartott sajtótájékoztatóján azzal vádolta meg Iránt, hogy más országok belügyeibe avatkozik bele. A szaúdi diplomata szerint visszaállhatna a két ország diplomáciai kapcsolata, ha Teherán nem folytatná ezt a politikát – közölte a Russia Today.

A diplomata egyúttal megismételte: a vahabita királyság “keményen dolgozik” azért, hogy Szíriában és Jemenben béke legyen.

Az elmúlt években Szaúd-Arábia a térségbeli konfliktusok előidézőjévé és mozgatórugójává vált. Három éve a békés bahreini tüntetéseket a mini államba bevonuló szaúdi hadsereg fojtotta el.

A vahabita királyság nyíltan beavatkozik Irak és Szíria belpolitikájába, és anyagilag támogatja a kormányerők ellen harcoló terrorszervezeteket. Rijád kijelentette, hogy Bashar Al-Assad távozását követeli, és ha kell, akkor erővel, de eléri célját.

Szaúd-Arábia tíz hónapja indított háborút Jemen ellen, hogy visszaállítsa a megszökött jemeni ex-elnök, Mansour Al-Hadi hatalmát.

Közben a Rijádban szombaton (másokkal együtt) kivégzett síita sejk testvére, Mohammed al-Nimr a Yahoo Newsnak Szaúd-Arábiából adott telefoninterjújában az amerikai elnököt hibáztatta a történtekért – írta az MTI.

Úgy vélte, Barack Obama nem vetette be minden befolyását a szaúdi kormánynál annak érdekében, hogy megakadályozza a síita főpap kivégzését.

“Sajnálom, hogy ezt kell mondanom, de az amerikai kormányzat egyáltalán nem ajánlott fel semmiféle segítséget, jóllehet, tisztában volt azzal, milyen veszélyei és következményei lesznek e kivégzésnek” – fogalmazott Mohammed al-Nimr.

Azt is mondta, hogy egyértelműen kérték az amerikai elnököt, járjon közben Nimr al-Nimr sejk megmentése érdekében, ő maga személyesen is járt a szaúdi amerikai konzulnál, hogy adjon ki egy a halálos ítéletet elítélő nyilatkozatot.

“Az amerikaiak nem adtak ki ilyen értelmű nyilatkozatot, csupán az amerikai külügyminisztérium szorítkozott általánosságokat megfogalmazó közleményekre” – állította a kivégzett síita sejk testvére.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑