Cadmus fordítás Cadmus
Szaúd-Arábia

2017. 10. 24.

Szaúd-Arábia visszatér egy „mérsékelt és toleráns” iszlámhoz

2017. 10. 24.

Szaúd-Arábia visszatér egy „mérsékelt és toleráns” iszlámhoz, a szélsőségességet pedig Rijád hamarosan elpusztítja – jelentette ki kedden a szaúdi trónörökös egy rijádi tanácskozáson.

A 32 éves Mohamed bin Szalmán a befektetési konferencián részt vevő mintegy 2500 küldött előtt közölte: „Visszatérünk egy mérsékelt iszlám gyakorlásához, amely nyitott a világra és minden más vallásra”.

Az AFP francia hírügynökség emlékeztetett arra, hogy mióta júniusban kinevezték koronahercegnek, Mohamed bin Szalmán azon munkálkodik, hogy lazítsanak a szaúdi társadalmat szigorúan irányító vallási előírásokon.

Felszólalásában a trónörökös egyebek közt kiállt amellett, hogy a királyság feloldotta az arra vonatkozó tiltást, hogy a nők nem vezethetnek gépjárművet. „Nem ilyenek voltunk a múltban” – indokolta a változást a trónörökös.

Az a tény valahogy elkerülte “őfelsége figyelmét, hogy Szaúd-Arábia kialakulása és felemelkedése szorosan összefügg a vahabizmussal, ami az iszlám egyik legszélsőségesebb ága, és minden, csak nem mérsékelt és nem toleráns.

Mohamed bin Szalmán azt mondta, hogy úgy érzi: Szaúd-Arábia 1979-ben tért el a mérsékelt iszlámtól. Fogadkozott: az olajban gazdag közel-keleti ország nem azzal fog még 30 évet eltölteni, hogy szélsőséges ideológiákhoz alkalmazkodik. Ezeket az ideológiákat hamarosan elpusztítják – szögezte le.

„Mi az iszlám mérsékelt és tanításait és elveit képviseljük” – hangsúlyozta.

Megjegyzendő, hogy mindeközben azért kemény pénzekkel támogatják a szélsőséges iszlámot, a különböző afrikai és ázsiai iszlamista fegyveres csoportoktól kezdve egészen a nyugati mecsetekig, ahol kőkeményen pénzelik azokat a vahabita hitszónokokat, akiknek a hatására ezrek mentek harcolni az Iszlám Állam kötelékében.

A trónörökös emellett bejelentette egy új város építését Szaúd-Arábia északkeleti részén, amelynek energiaigényeit teljes egészében alternatív energiaforrások által fedeznék. A Neom névvel fémjelzett 500 milliárd dolláros (mintegy 132 ezer milliárd forintos) projektet a Vörös-tenger partján, az egyiptomi és jordániai határ közelében valósítanák meg. A város technológiai innovációs központként működne, megépítésében a koronaherceg által elnökölt szaúdi állami befektetési alap, a szaúdi kormány és nemzetközi technológiai vállalatok segédkeznének.

Mindez nagyon szép és jó, de valamiért továbbra is az az ember érzése, hogy valójában ez az egész csak megtévesztés és a szaúdi rezsim a felszín alatt ugyanaz marad, aki volt.

Például, valószínűleg hiába várjuk, hogy az az új szaúdi “mérsékelt és toleráns” iszlám, amit hirdetnek, legalizálja a kereszténységet, s engedélyt adjon a híveknek arra, hogy templomot építsenek…

Orientalista.hu – Magyar Idők / Crusader

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑