Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2016. 05. 29.

Szaúdiak által küldött terroristákat fogtak el Iránban

2016. 05. 29.

Irán számos terroristát fogott el, akiket azzal a feladattal bízott meg Szaúd-Arábia, hogy az Iszlám Köztársaságban robbantásokat hajtsanak végre, nyilatkozta egy magas rangú iráni tisztviselő.

Mohsen Rezaei, az Iráni Célszerűségi Tanács titkára a nyugat-iráni Khorramabad városban tette az ezzel kapcsolatos bejelentését hétfőn.

“A szaúdiak megnyitottak egy konzulátust az iraki Erbilben és számos terrorista csoport lépett be Iránba, hogy robbantásokat hajtsanak végre; mindannyiukat letartóztatták”,- mondta tegnap az iraki Kurdisztán fővárosára utalva.

“A Külügyminisztériumnak terjesztenie kéne a dokumentumokat és az evidens bizonyítékokat ezen csoportokra vonatkozóan az egész világon úgy, hogy legalább a muzulmán országokban megtudják, a szaúdiakat mániákusan zavarja a régió nyugodt és biztonságos szeglete, és terrorista tettek végrehajtására törekednek.”

Azt is javasolta, hogy az iráni hatóságok vessenek véget a Rijáddal való türelem gyakorlásának, és lépjenek fel az uszító tetteik ellen.

Mohsen Rezaei az Iráni Célszerűségi Tanács titkára

Mohsen Rezaei az Iráni Célszerűségi Tanács titkára

A Célszerűségi Tanács titkárának bejelentését megelőzően vasárnap arról számolt be a média, hogy Irán elfogott két Daes tagot Irak közelében az ország nyugati Hamadan tartományában, mely Kurdisztán és Kermanshah iráni tartományokkal határos.

A tartomány hírszerzési főigazgatója azt nyilatkozta, hogy mindketten a Daessel álltak kapcsolatban és iráni állampolgárok, akiket két különböző operatív művelet során sikerült elfogniuk, miközben Teherán felé tartottak.

Mahmoud Alavi hírszerzési miniszter múlt hét pénteken bejelentette, Irán több mint 20 terrorista csoportot számolt fel, melyek azt tervezték, hogy bombákat robbantanak és bizonytalanságot szítanak az egész országban az elmúlt perzsa év során (mely március 19-éig tartott).

Mahmoud Alavi iráni hírszerzési miniszter

Mahmoud Alavi iráni hírszerzési miniszter

Kedden Rezaei, a Célszerűségi Tanács titkára arra figyelmeztetett, hogy a vahabizmussal a középpontban egy felforgató támadás zajlik a muszlim világ ellen.

“A vahabizmus és a cionizmus megszállottan lép fel a muszlimok ellen, szembeszállva vele nap, mint nap”, – mondta.

“A legutóbbi intézkedésük az volt, hogy megakadályozzák az iráni zarándokoknak, hogy eljussanak a Haddzs zarándoklatra”,- fűzte hozzá.

Szaúd-Arábiát a vahabizmus uralja, mely egy rendkívül intoleráns és erőszakos ideológia, amit szabadon prédikálnak a papok az arab országban.

A takfirizmus követői gyakorta vádolnak azzal másokat, hogy “hitetlenek”, ami szokás a Daes védjegyévé is vált, és a vahabizmus egyik fő jellemzője.

A múlt hónapban Irán bejelentette, hogy nem küld zarándokokat a Haddzsra idén, mert Szaúd-Arábiában nem hajlandó együttműködni abban, hogy az irániak csatlakozhassanak az éves szertartásokhoz szeptemberben.

Szaúd-Arábia január 3-án megszakította diplomáciai kapcsolatait Iránnal, azt követően, hogy az arab királyság kivégezte a prominens síita imámot, Nimir al-Nimir sejket és ezért támadás érte a szaúdi nagykövetséget. A kivégzés Teherán erőteljes bírálatát váltotta ki, és tiltakozó megmozdulásokat eredményezett szerte a világon, többek között a perzsa országban.

Január 2-án Teheránban a szaúdi nagykövetségnél, valamint az északkeleti Mashhad városában lévő konzulátus előtt tartottak tüntetéseket a dühös tiltakozók, az Al Szaúd családot bírálva a vezető pap meggyilkolásáért.

Irán mintegy 100 embert tartóztatott le a szaúdi nagykövetségnél történt tüntetések során, továbbá iráni tisztviselők is határozottan elítélték a támadásokat.

Orientalista.hu – (Press TV, Persianews)

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑