Cadmus fordítás Cadmus
Közel-Kelet

2023. 10. 31.

Szergej Lavrov: elfogadhatatlanok a Szíria elleni izraeli légicsapások

2023. 10. 31.

Elfogadhatatlanok a Szíria elleni izraeli légicsapások, amelyek egyre gyakoribbá váltak a palesztin Gázai övezet körüli konfliktus közepette – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azon a telefonbeszélgetésen, amelyet szíriai hivatali partnerével, Fejszál Mekdaddal folytatott kedden.

Az orosz diplomáciai tárca közleménye szerint Lavrov rámutatott: elfogadhatatlan, hogy a fegyveres eszkaláció átterjed Szíriára és a térség más országaira.

A moszkvai tájékoztatás szerint a két tárcavezető felhívta a figyelmet “külső erők azon kísérleteinek veszélyességére”, hogy “a Közel-Keletet a jelenlegi robbanásveszélyes helyzetben a geopolitikai leszámolás színterévé változtassák”.

“A miniszterek megerősítették elkötelezettségüket az ENSZ Biztonsági Tanácsában a szíriai rendezésről született határozatok jóhiszemű végrehajtása mellett, a Szíriai Arab Köztársaság szuverenitásának és területi integritásának tiszteletben tartása alapján” – áll az orosz külügyminisztérium közleményében.

Az izraeli rezsim a szíriai konfiktus kitörése óta több száz alkalommal támadott meg szíriai célpontokat. A cionista állam szerint a légicsapások célja az Ellenállás Tengelyének fegyverutánpótlésainak megakadályozása.  A szíriai források szerint az izraeli légicsapások többsége az iszlamista fegyveres csoportokat támogatja illetve  légi védelmet nyújtott nekik a szíriai hadsereg terrorellenes hadműveletekor. A cionista állam számos alkalommal támadott meg civil célpontokat többet között a damaszkuszi és az aleppoi nemzetközi repülőteret. Az izraeli támadásokban több száz civil vesztette már életét.

MTI nyomán

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑