Cadmus fordítás Cadmus
Libanon

2021. 04. 26.

Szijjártó Libanonban: Magyarország számára kiemelten fontos a Közel-Kelet békéje

2021. 04. 26.

Magyarország számára kiemelten fontos a Közel-Kelet békéje és stabilitása, ez pedig elképzelhetetlen anélkül, hogy Libanonban béke és nyugodt fejlődés legyen, ezért az Európai Uniónak nem bírálnia, hanem támogatnia kell az országot – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Bejrútban.

Az EU-tagállamok külügyminisztereinek múlt heti tanácskozásán szó volt a libanoni helyzetről és szankciók esetleges elrendeléséről. Szijjártó közölte, ő minden ilyen ügyben a közvetlen információáramlást részesíti előnyben az “elfogult vélemények” helyett.

“Nagyon nem lenne helyes, ha az EU ebben a nehéz helyzetben bizonyos, demokratikusan megválasztott politikai szereplőkkel szemben szankciókat léptetne életbe” – mondta a lenagyobb libanoni keresztény párt vezetőjével, Gebran Bassil egykori külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján.

A tárcavezető hangsúlyozta: Magyarország a tisztességes, kiegyensúlyozott megközelítést támogatja Libanonnal szemben, és noha egyetért azzal, hogy egy stabil országhoz szilárd kormány szükséges, ennek létrehozását libanoni belügynek tartja, ezért elutasít minden külső nyomásgyakorlási kísérletet, különösen azokat, amelyek egy specifikus, vallási közösséget képviselő pártra irányulnak.

“A libanoni keresztények számíthatnak a segítségünkre és a támogatásunkra” – szögezte le, hozzáfűzve, hogy pártokra fókuszáló szankciók helyett valódi segítségnyújtásra van szükség, amely nem csak szavakban, hanem tettekben is megnyilvánul.

A magyar kormány húsz lélegeztetőgépet és 20 ezer védőmaszkot szállított Libanonba, tavaly tíz, alapvetően egyházi, egészségügyi, oktatási beruházásra adott támogatást, támogatja többtucatnyi templom felújítását, valamint tizenhat magyar katona szolgál az ENSZ helyi békefenntartó missziójában, és évente ötven libanoni hallgató kap ösztöndíjat magyarországi egyetemeken – tájékoztatott.

Szijjártó végezetül arra szólította fel a nemzetközi szervezeteket, hogy támogassák Libanont a migrációs nyomással szembeni küzdelemben. Hangsúlyozta, hogy a migrációt kiváltó okok ellen kell fellépni, és ezek megszűnésével haza kell térniük a menekülteknek.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑