Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2021. 07. 07.

Szíria az amerikai és az orosz elnök együttműködésének lakmusztesztje lehet

2021. 07. 07.

A szíriai rendezés lehet a lakmusztesztje Joe Biden elnök azon erőfeszítéseinek, hogy megállítsa és visszafordítsa az amerikai-orosz kétoldalú kapcsolatok szabadesését – fogalmazott kedden közzétett elemzésében a Bloomberg amerikai hírügynökség.

A héten jár le a Szíriának juttatott nemzetközi segélyek szállításához használt légi folyosókkal kapcsolatos megállapodás, és a közel-keleti országnak szánt segélyszállítmányok fenntartása volt Biden elnök egyik fontos kérése Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz a június 16-án Genfben tartott csúcstalálkozójukon. E kérés valóra váltásához azonban a héten szükség van a két ország, valamint az ENSZ Biztonsági Tanácsa más tagjainak a megállapodására. Az egyezmény hatálya július 10-én jár le.

A Bloomberg elemzése szerint az Egyesült Államok és szövetségesei szeretnék elkerülni a segélyszállítmányok leállítását, amely az iszlamisták által megszállt területeken élő szíriaiak számára nyújtana életmentő segítséget, de Putyin elnök engedményeket szeretne elérni szövetségese, Bassár el-Aszad szíriai elnök számára.

Oroszország az elmúlt években fokozatosan csökkentette az ilyen segélyszállítmányokat, azzal érvelve, hogy a határokon átnyúló műveletek, amelyek az iszlamistákk által elfoglalt területeket segítik, aláássák a Szíriai Arab Köztársaság  szuverenitását – emelte ki a lap elemzése.

A Bloomberg rámutatott: a jelenlegi vitára hat évvel azt követően kerül sor, hogyaz amerikai hadsereg és nyugati szövetségeseik több katonai bázis is létrehoztak Szíriában annélkül, hogy Damaszkusz hozzájárult volna az idegen katonák jelenlétéhez. Ennek hatására Vlagyimir Putyin elnök döntése nyomán Oroszország belépett a közel-keleti ország katonai konfliktusába,  és ez “átlendítette” a hatalmi erőegyensúlyt az iszlamistákból és terroristákból álló vegyes csoportok oldaláról a damaszkuszi kormányzat és az országot védelemező szíriai honvédség javára.

Az ENSZ 2014-ben, semmibe vette Szíria szuveneritását és megkerülve a damaszkuszi vezetést, négy határátkelőhely kijelölését hagyta jóvá a segélyszállítmányok célba juttatása érdekében, de Oroszország, amelynek vétójoga van az ENSZ Biztonsági Tanácsában, 2020-ban elérte, hogy egy kivételével valamennyi átkelőhelyet lezárják.

A Biztonsági Tanács jelenleg egy határozat előkészítésén dolgozik, amelyet Írország és Norvégia képviselői szövegeznek, és amely szeretné nyitva tartani a török-szír határon fekvő jelenlegi segélyfolyosót, és emellett újra megnyitni az iraki-szír határon található másikat.

Ennek a határozatnak a tervezetét bírálta Linda Thomas-Greenfield amerikai ENSZ-nagykövet, aki nemrég járt a török-szír határon, és meggyőződése, hogy az országnak három átkelőhelyre van szüksége.

A nyugati országok nem hajlandók a humanitárius segélyekről szóló tárgyalásokat összekapcsolni az orosz javaslattal ami a Szíria elleni büntetőintézkedések enyhítéséről szólnak.

MTI nyomán

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑