Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2019. 03. 27.

Szíria az ENSZ BT rendkívüli ülésének összehívását kérte

2019. 03. 27.

Szíria az ENSZ Biztonsági Tanács rendkívüli ülésének összehívását kérte kedden amiatt, hogy az Egyesült Államok elismerte Izrael szuverenitását a Golán-fennsík felett – közölték diplomáciai források.

Márciusban Franciaország elnököl a BT-ben, ezért az ő feladata lenne a testület összehívása. Hétfőtől azonban már Németország veszi át az elnökséget, és rá hárulna a feladat.

Donald Trump amerikai elnök hétfőn a Fehér Házban aláírta azt a nyilatkozatot, amellyel az Egyesült Államok hivatalosan elismerte Izrael fennhatóságát a Golán-fennsík felett. Ez ellen egyként tiltakoztak a muzulmán országok, arra figyelmeztetve, hogy a washingtoni döntés megingathatja a Közel-Keletet. Az Európai Unió és Oroszország is nemtetszéssel fogadta a bejelentést, és továbbra is Szíria részének tekinti a Golán-fennsíkot. António Guterres, az ENSZ főtitkára is azt mondta, hogy a washingtoni döntés után sem változik a fennsík jogállása.

A Golán nyugati részét Izrael 1967-ben foglalta el Szíriától, és 1981-ben egyoldalúan kiterjesztette rá törvénykezését is. Ezzel lényegében magához csatolta a területet. Ezt a lépést a nemzetközi közösség mindeddig nem ismerte el, és a fennsík hovatartozása korábban az Izrael és szomszédjai közötti béketárgyalások egyik sarkalatos kérdése volt.

Az ENSZ BT által 1981-ben egyhangúlag elfogadott határozat leszögezte, hogy Izrael „a törvényeinek, igazságszolgáltatásának és közigazgatásának a megszállt szíriai Golán-fennsíkra történő kényszerítése semmis, és semmilyen nemzetközi jogi hatálya nincsen”. A határozat felszólította Izraelt, vonja vissza a döntését, de ez azóta sem történt meg.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑