Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2017. 12. 24.

Szíria követeli a megszálló amerikai haderő kivonását

2017. 12. 24.

Szíria ENSZ-nagykövete hivatalosan is agressziónak nevezte az amerikai katonák szíriai jelenlétét. Az Egyesült Államok továbbra is Szíria engedélye nélkül folytat hadmozdulatokat az országban.

Megkezdődött a szíriai béketárgyalások következő szakasza Kazahsztán fővárosában, Asztanában, melyen Oroszország, Irán, Törökország és Szíria küldöttei vesznek részt.

Szíria ENSZ-nagykövete, Bashar Al-Jaafari a török és amerikai katonák jelenlétét agressziónak nevezte, és felszólította a két ország fegyveres erőit, hogy

azonnal és feltétel nélkül hagyják el az országot.

Törökország októberben hirdette ki a szíriai Idleb környékén katonai műveletek hivatalos megkezdését. A török tisztviselők szerint ennek célja az al-Nuszra Front terroristáinak kiűzése a török határ közeléből.

Az Egyesült Államok hivatalosan 2014 óta folytat hadmozdulatokat Szíria területén, a szíriai hatóságok engedélye nélkül.

Szíriában 2011 márciusában államellenes szervezetek fegyveres harcot kezdtek folytatni a hatóságok ellen. Több évig elhúzódó háború után, 2015 szeptemberében a szíriai kormány az orosz fegyveres erők segítségét kérte az ország területi egységének megvédéséhez. Ekkorra az amerikai fegyveres erők már – engedély nélkül – jelen voltak az országban.

Bár a nyugati sajtó rendszerint úgy mutatja be, mintha az amerikai fegyveresek segítségként lennének jelen Szíriában, a szíriai külügyminisztérium korábban már számos alkalommal – legutóbb november közepén – felszólította az amerikai fegyveres erőket, hogy hagyják el az országot. Ezt az Egyesült Államok mindeddig – többszöri felszólítás ellenére – nem tette meg.

Dr. Bashar Al-Assad, Szíria demokratikusan választott vezetője szintén egyértelműen kijelentette, hogy az amerikai fegyveresek engedély nélkül, megszálló erőként vannak jelen az országban

Orientalista.hu – Hidfo.ru

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑