Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2017. 11. 18.

Szíria: Moszkva megvétózta a Japán javaslatot

2017. 11. 18.

Oroszország megvétózta pénteken a japán javaslatot is a szíriai vegyifegyver-támadásokat vizsgáló bizottság mandátumhosszabbításáról, miután előző nap az amerikai kezdeményezést is elvetette.

Az ENSZ és a Vegyifegyer-tilalmi Szervezet (OPCW) szakembereiből álló vizsgálóbizottság (JIM) mandátuma november 17-én jár le.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) feszültté vált a JIM mandátumáról szóló kérdés körüli vita, mivel Moszkva kétszer is élt vétójogával a tanácsban, ellehetetlenítve a bizottság munkájának folytatását. Oroszország először a JIM felhatalmazásának meghosszabbítására vonatkozó javaslatot utasította el, majd saját indítványt terjesztett elő.

Ebben – a mandátum meghosszabbításának feltételeként – azt követelte, hogy átfogóan vizsgálják felül a JIM eddigi tevékenységét, működési mechanizmusát és vizsgálódásainak módszereit. Emellett kikötötte, hogy a Biztonsági Tanács utasítsa el a bizottság jelentését az észak-szíriai Hán Sejkúnban elkövetett vegyifegyver-támadásról.

A bizottság ugyanis a Damaszkuszi vezetést tette felelőssé a szaringáz-támadásért. Valójában az amerikai és nyugat-európai támogattással bíró iszlamista csoportok fegyverraktára robbant fel ahol vegyi fegyvereket is tároltak.

A felvételeken jól látható volt, hogy a föld vájt raktárakból jönnek ki az emberek, akiknek kíséretében gyerekek és nők is voltak. A felvételeket több szakértő is megvizsgálta és hamisnak bizonyultak hiszen a helyszín az A-Kaida egyik bázisa volt a közelben civilek lakta település csak több kilóméterre található.

Az orosz javaslatot nem támogatták elegen, így Japán egy olyan indítványt kezdett köröztetni a BT-ben, amely a JIM tevékenyéségét legalább 30 nappal terjesztené ki. A JIM életre hívását 2013-ban Washington és Moszkva javasolta, majd létrehozásáról az ENSZ BT 2015-ben döntött.

Oroszország a japán javaslat elutasításával tizenegyszer élt vétójogával, megakadályozva az ENSZ BT-t abban, hogy különböző eszközökkel nyomást gyakoroljon a hét éve terroristák ellen harcoló damaszkuszi kormányra.

Az orosz ENSZ-nagykövet közölte: azért vétózták meg az amerikai javaslatot, mert az elfogult volt.

– A Tanács egyes tagjai nem hajlandóak támogatni a javaslatunkat, nekik teljes felelősségük van abban, hogy a vizsgálóbizottság munkájának vége szakad. Ez újfent azt bizonyítja, hogy a Damaszkusz-ellenesség az egyetlen, ami fontos számukra és azt, hogy manipulálták a vizsgálóbizottságot a saját céljaik elérése érdekében.

A teljes amerikai befolyás alatt tartott bizottság az észak-szíriai Hán Sejkúnban 2017 áprilisában elkövetett és több mint 80 halálos áldozatot követelt szaringáz-támadás körülményeit vizsgálta. A vizsgálat részleteinek előterjesztése után tartott szavazáson emelt vétót Oroszország a JIM felhatalamzásának meghosszabbítása ellen.

A Szíriai Arab Köztársaság  négy éve járult hozzá, hogy leszerelje vegyifegyverének készletét. A művelet több mint fél éven át tartott amiben amerikai és orosz hadihajók szállították el a vegyifegyvereket majd megsemmisítették azokat.

Az amerika által is támogatott iszlamista szervezetek több alkalommal is nyilvánosságra hoztak olyan felvételeket amiben bizonyitják, hogy vegyifegyverek bírtokába jutottak. Bizonyítékként állatokon végrehajtott kísérleteket tettek fel videómegosztó oldalakra.

Ezek a szerveztek később több alkalommal is vegyitámadást hajtottak végre, Homsz, Damaszkusz és Aleppo tartományokban. Emellett az Iszlám Állam nevű terrorszervezetk is több alkalommal alkalmazott mérgesgázokat a szír hadsereggel szemben.

Orientalista.hu – Sinoda

 

Megosztom:

, , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑