Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2018. 02. 19.

Szíria újjáépíti a terroristák által elpusztított iskolákat

2018. 02. 19.

A szíriai kormány a napokban nyitott meg újra egy a Nyugat Ghouta-hoz közeli Hasnu faluban lévő iskolát. A térség már a háború kezdete óta a terroristák ellenőrzése alatt állt.

,,Az iskolát három évig a milicisták főhadiszállásként használták. Elképzelhetik, hogy mit hagytak itt maguk után. Napokig takarítottuk a szemetet mielőtt egyáltalán elkezdhettük a felújítást,,

– nyilatkozta Rabi Azal, az iskola igazgatója.

A terroristák gyakran foglalták el az iskolákat, hiszen Szíriában az iskolák többsége több épületből álló körülhatárolt terület, mely könnyen védhető. Éppen ezért vagy elfoglalják, vagy lerombolják azokat.

Az épületek hiányán kívül azonban más problémákkal is szembe kell néznie az oktatási rendszernek, hiszen nincs elég tanár és így félő, hogy sok gyermek kimarad az oktatásból. Sok diák a háború miatt kiesett az oktatási rendszerből és sokan nem tanultak meg írni-olvasni.

Éppen ezért a szíriai kormány mindent megtesz azért, hogy a felszabadított területeken helyreállítsa az oktatást és újjáépítsék a lerombolt iskolákat. Az ország többi részén az oktatás zavartalanul működik. Szíria több mint hat éve polgárháborús helyzetben van és a kormány folyamatosan tisztítja meg a terroristák által elfoglalt területeket.

Az újjáépítési munkálatokból kiveszi a részét Oroszország és az Orosz Központ Szíriáért (Russian Center for Syria) nevű szervezet is. A felszabadított Deir Ezzor egyik iskoláját például Oroszország segítségével újították fel és nyitották meg.

Orientalista.hu – Al-Isfahani (Sputniknews)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑