Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2022. 06. 05.

Szíriában elfogott ISIS terroristákat adtak át az iraki igazságszolgáltatásnak

2022. 06. 05.

A Szíria egyes területeit megszállás alatt tartó kurd Szíriai Demokratikus Erők (SDF) milícia szerdán 50 elfogott terroristát adott át az iraki hatóságoknak.

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez tartozó iraki állampolgárságú foglyokat a Rabia határátkelőnél adták át, ahol az iraki hírszerzés munkatársai ki is hallgatták őket.

Az iraki hatóságok szerint az átadott terroristák ellen hamarosan megkezdődik a büntető eljárás Irakban, ahol már több ezer személyt vontak felelőségre terrorszervezet tagjaként elkövetett bűncselekmények miatt. Az elítéltek egy részére általában halálbüntetést szabnak ki, melyet végre is hajtanak.

A szíriai SDF milícia a sajtónak elmondta, hogy komoly biztonsági kockázata van annak, hogy több ezer ISIS tagot tartanak fogva, hiszen már többször is előfordultak szökések és fogoly lázadások.

Legutoljára januárban fordult elő, hogy az ISIS megtámadta a szíriai Ghwayran börtönt, ahonnan kiszabadították fogva tartott társaikat. A napokig tartó összecsapásoknak akkor több száz halálos áldozata volt.

Jelenleg még mintegy 3500 iraki állampolgár van szíriai kurd börtönökben akiket szintén át fognak adni az iraki hatóságoknak.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Al-Arabiya)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑