Cadmus fordítás Cadmus
Közel-Kelet

2018. 11. 17.

Szíriai válság: Washington a kurdok és a törökök között lavírozik

2018. 11. 17.

Az Egyesült Államok szíriai különmegbízottja, James Jeffrey nagykövet kijelentette: a Szíriai Demokratikus Erők (SDF), mellyel Szíriában együttműködnek, a PKK terrorszervezet ottani szárnya, de „nem ismerik el terrorszervezetként”.

James Jeffrey az amerikai “Defense One” médiaszervezet éves védelmi konferenciáján mondott beszédében értékelte az Egyesült Államok és a SDF, YPG, PKK  kurd szervezet kapcsolatait.

A különmegbízott kijelentette: Szíriában egyidejűleg a  kurd szervezetekkel és Törökországgal is szükséges együttműködniük.

Jeffrey a kérdésre válaszolva, hogy a Szíriában „Szíriai Demokratikus Erők” nevet használó YPG-t „a PKK szíriai szárnyának” tartja, s ebben a helyzetben hogyan értékeli, hogy a terrorszervezettel és Törökországgal is együttműködek, elmondta:

„Ez meglehetősen nehéz. Mert ha nem lenne Törökország aktív részvétele, közreműködése és koordinációja, semmit nem tudtunk volna tenni Szíriában. De ha nem lenne helyi partnerünk, nem tudnánk fenntartani jelenlétünket az ország északkeleti részében, és nem tudnánk folytatni az Iszlám Álla elleni küzdelmet.

Ez a helyi partner 2014. óta a PKK szíriai szárnya, a YPG, melyet a PKK-val ellentétben nem ismerünk el terrorszervezetnek. A törököket nagyon aggasztja ez a kérdés, de mi még nem ismertük el.”

Jeffrey szerint Ankara azért viseli el az Egyesült Államok  a szíriai kurd szervezet kapcsolatát PKK-val, mert az Iszlám Állam újraerősödése Törökország számára is biztonsági kockázatot jelent.

Emlékeztetett arra: Törökország prioritásai közé tartozik az Iszlám Állam legyőzése, az Irán és Irak támogatta milíciák kivonása Szíriából és a békés, politikai megoldás megvalósítása:

„De abban nem biztosak, hogy mi ezért maradunk északkeleten. Elmondtuk nekik, hogy együttműködésünk a YPG/PKK-val ideiglenes megállapodás. Még mindig így van, de ezt kiegészítettük bizonyos feltételekkel. Ezt nem sikerült elmagyaráznunk a törököknek, ami feszültséget okoz köztünk, a törökök és a kurdok  közötti a határzónában” – tette hozzá Jeffrey.

Jeffrey korábban számos hivatalos felszólalásában nyíltan beszélt arról, hogy az SDF, és a YPG a PKK szíriai szervezetei.

Múlt heti egyik felszólalásában megváltoztatta addigi kifejezéseit, és kijelentette: „az Egyesült Államok nem ismeri el terrorszervezetként a YPG-t”.

TRT nyomán

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑