Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2019. 01. 11.

Szíriát visszafogadnák az arab államok

2019. 01. 11.

Libanon, Irak és Jordánia közös tervezetet nyújtott be az Arab Ligának Szíria újrafelvételéről.

“Le kell szögeznünk, hogy Assad megnyerte a háborút. De a békét még nem” – fogalmazott még múlt évben egy rádióinterjúban találóan Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter.

Az már azonban biztos, hogy Szíriából nem Észak-Koreához hasonló remeteállam válik, a kitaszított szír elnököt lassanként visszafogadja a nemzetközi közösség. Kezdve a szomszédsággal, az arab államokkal, melyek máris látványos gesztusokkal nyitottak Damaszkusz felé.

Ennek legutóbbi lépéseként sajtóértesülések szerint szerdán Libanon, Irak és Jordánia közös tervezetet nyújtott be az Arab Ligának Szíria újrafelvételéről. A lépést Egyiptom is támogatja, kedden Számeh Sukri külügyminiszter már arról beszélt, bizonyos intézkedések – például a politikai rendezés – után elképzelhető Szíria visszafogadása. Az eredetileg 22 tagú, arab államokat tömörítő szervezet még 2011-ben zárta ki Szíriát a kormányellenes tüntetések brutális vérbe fojtása miatt.

Közben a katari kötődésű Middle East Eye szakportál meg nem erősített forrásokra hivatkozva ugyancsak arról írt, hogy nemrégiben az izraeli hírszerzés, a Moszad igazgatója, Mosszi Cohen titokban találkozott Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emirátusok és Egyiptom tisztségviselőivel, hogy megvitassák a Közel-Kelet ügyeit.

A megbeszélésen állítólag ugyancsak arról döntöttek, hogy ideje normalizálni a viszonyt Damaszkusszal. A lépéstől nem remélik, hogy Bashar Al-Assad megszakítja a kapcsolatokat Iránnal, de azt igen, hogy a perzsa állam befolyása csökken.

Történtek már konkrét lépések is: az Egyesült Arab Emirátusok december végén már újra is nyitotta nagykövetségét a szír fővárosban, nem sokkal később pedig Bahrein is bejelentette, követi a példáját.

Ennél is jelképesebb volt azonban, hogy múlt év végén 2011 óta először ismét egy arab állam vezetője, Omar el-Basír szudáni elnök Szíriába látogaott. A Nyugat ugyanakkor még nem igazán helyesli a közeledést, az Európai Unió is arra figyelmeztetett, hogy korai még visszafogadni Szíriát az Arab Ligába. Azonban Olaszország már elkezdte helyreállítani a damaszkuszi nagykövetség épületét.

Népszava

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑