Cadmus fordítás Cadmus
Gazdaság

2015. 11. 11.

Szorosabb gazdasági együttműködés Irán és Oroszország között

2015. 11. 11.

Mahmoud Vaezi iráni hírközlési és informatikai miniszter vezeti azt a delegációt, ami Moszkvába látogatott, hogy a szankciók feloldásával összhangban a két fő szövetséges ország felgyorsítsa a kereskedelmi és gazdasági együttműködését.

“Az Irán és Oroszország közti kapcsolatok minden szempontból új szakaszába léptek. Látogatásunk során szerteágazó kérdésekről fogunk tárgyalni az oroszokkal” – nyilatkozta Vaezi Teheránban a látogatás előestéjén.

A hetven fős iráni delegációt fontos vállalkozók és tisztviselők alkotják, akik az olaj, gáz petrokémiai termékek valamit erőmű és vasútépítéssel kapcsolatos projektekről kereskedelmi egyezményekről fognak egyeztetni orosz kollegáikkal.

Oroszország terve között szerepel egy öt milliárd dolláros hitelkeret megnyitása Irán számára valamit egy közös bank létrehozását.

“Tekintettel a jelenlegi helyzetre, az Irán és Oroszország közötti kapcsolatok egy új szintre jutnak politikai, kulturális, biztonsági és nemzetközi szempontból, és reméljük, hogy képesek leszünk gyors tempóban bővíteni a gazdasági és ipari kapcsolatokat velük” – nyilatkozta az iráni miniszter

A mostani moszkvai látogatás  Alexander Novak orosz energiaügyi miniszter októberben  tett teheráni útját követi, amikor egy nagyszámú küldöttséggel, összesen 50 orosz cég képviselőivel utazott a Teheránba,

Az orosz miniszter akkor bejelentette, hogy megállapodtak egy Irán északi központi részét és Türkmenisztánt összekötő vasútvonal építésében, aminek költsége 1,2 milliárd dollár lesz.

Alexander Novak kifejtette, hogy Teherán és Moszkva kidolgozott egy projektcsomagot, amelyek együttes értéke 35-40 milliárd dollár.

Oroszország gyorsan cselekedett, hogy megszilárdítsa a kapcsolatokat Iránnal, miután júliusban megszületett a nemzetközi nukleáris megállapodás az Iszlám Köztársasággal.

Moszkva javasolta továbbá Irán felvételét a Sanghaji Együttműködési Szervezetbe (SCO), és az Eurázsiai Fejlesztési Bankba.

Orientalista.hu – Zenobia

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑